FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako "ne postoji" restrukturiranje bez otpuštanja. "To ne postoji", rekao je Linić odgovarajući pred Banskim dvorima na pitanje novinara kako Vlada namjerava provesti restrukturiranje javnog sektora bez otpuštanja. Govoreći o pravima i obvezama iz kolektivnih ugovora, ministar Linić je rekao da "restrukturiranje nije predmet socijalnog pregovaranja niti socijalnih ugovora". Upitan koliko se može uštedjeti kod restrukturiranja javnih tvrtki Linić je odgovorio da je to posao ljudi koji će preuzeti tvrtke te podsjetio da je Vlada odlučila angažirati agencije koje će Vladi "stručno pomoći da utvrdi kompletno stanje". U vezi najave o osam milijardi kuna investicija, Linić je kazao da Vlada treba na čelo javnih poduzeća postaviti ljude koji znaju raditi posao kako bi restrukturiranje i investicije mogle ići paralelno. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, upitan da prokomentira Linićevu izjavu da ne postoji restrukturiranje bez otpuštanja, kazao je da će do restrukturiranja u javnoj upravi sigurno doći, ali ne "preko noći". Proces će trajati i godinu i dvije, rekao je.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas kako će na zahtjev Srećka Ferenčaka, kao resorni ministar, pokrenuti opoziv odluke Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) o njegovu imenovanju u Nadzorni odbor JANAF-a, a zbog kako je kazao, štete koju medijski tretman Ferenčaka može imati za koaliciju. "Gospodin Ferenčak koji je čovjek s visokom razinom osobne i političke odgovornosti, svjestan je potencijalne štete koju medijski tretman može imati za našu koaliciju i zatražio je od mene da poduzmem mjere, kao resorni ministar, da se promijeni prijedlog HANDA-e za članove Nadzornog odbora i ja ću to dakako i učiniti", rekao je Čačić komentirajući medijske napise o imenovanju Ferenčaka, nepravomoćno osuđenog na godinu dana zatvora zbog preprodaje zemljišta, u NO JANAF-a. "Vodstvo HNS-a i ja osobno u potpunosti stojimo iza gospodina Ferenčaka, glavnog tajnika HNS-a, uvjereni u njegovu nevinost i da je postupak politički potaknut", rekao je Čačić dodavši kako je siguran da će i odluka suda to potvrditi. mjesto Ferenčaka u NO JANAF-a ide HNS-ovac Krešimir Komljenović, rekao je Čačić novinarima nakon sjednice vlade.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izrazila je danas zabrinutost zbog nekih izrečenih obećanja i odluka sa jučerašnjih razgovora između predstavnika Vlade i čelnika sindikalnih središnjica u vezi najavljenog otpuštanja radnika iz javnog sektora te Zakona o radu, kao i zabrinutost za praksu socijalnog dijaloga bez poslodavaca. "Izražavamo i zabrinutost za praksu dogovaranja i donošenja odluka o pravima iz rada bez poslodavaca iz privatnog sektora, a za koju smo se nadali da je zauvijek završena", navodi se u priopćenju HUP-a. Napominju kako s pozornošću prate sve poteze nove Vlade kojoj daju potporu u najavljenim i očekivanim mjerama sređivanja stanja u državi, društvu i gospodarstvu, a te promjene podrazumjevaju i određena odricanja. Navode kako je u okolnostima u kojima živi naša zemlja, prilično hrabro dati obećanje da neće biti otpuštanja u javnom sektoru i to u vremenu kad se dnevno iz privatnog sektora na burzu rada prijavljuje skoro tisuću radnika. Obećati kako se neće dirati u stečena prava zaposlenih u javnom sektoru, pa tako niti u prava koja proizlaze iz kolektivnih ugovora, je vrlo hrabro, a sa stanovišta ekonomske logike, naročito u neizvjesnosti i nesigurnosti cijelog svijeta, neodrživo, ocjenjuju poslodavci.

ZAGREB - Porezna uprava Ministarstva finacija i Delegacija EU u Hrvatskoj predstavili su rezultate danas završenog IPA 2008 twinning light projekta "Jačanje Porezne uprave u borbi protiv korupcije" u sklopu kojeg je izrađena antikorupcijska strategija Porezne uprave s akcijskim planom za razdoblje 2012.-2016. te su priređene obvezujuće smjernice za sve službenike te Uprave za obradu pritužbe građana na rad službenika. Taj je projekt, rečeno je, provođen od svibnja prošle godine u suradnji s austrijskom Agencijom za europske integracije i gospodarski razvoj koja djeluje u sklopu austrijskog Federalnog Ministarstva financija te uz financijsku pomoć EU-a od 224,5 tisuća eura. Opći cilj projekta bio je jačanje odgovornosti i transparentnosti rada Porezne uprave te podizanje učinkovitosti u otkrivanju i progonu korupcijskih djela, a od posebnog je interesa bio za inspektore i službe za otkrivanje porezno kaznenih djela.

ZAGREB - Odbor vjerovnika Radija 101 prihvatio je danas ponudu tvrtke Impossibile Egressus od 6.112.000 kuna za dokapitalizaciju Stojedinice, izvijestio je stečajni upravitelj Maroje Stjepović. Budući da je Impossibile Egressus bio jedini ponuditelj na već četvrtom natječaju za dokapitalizaciju zagrebačke radio-postaje, koja je već dulje vrijeme u stečaju, vjerovnici su dali suglasnost za ponudu kako bi uspjeli naplatiti barem dio potraživanja. Iz tih 6,1 milijun kuna namirit će se obveze iz stečajne mase - plaće radnika za vrijeme trajanja stečajnog postupka i troškovi sudskog postupka, te djelomična potraživanja bivših i sadašnjih radnika, koja ukupno dosižu devet milijuna kuna, kao i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje po osnovi doprinosa. Ostala potraživanja radnika, države i dobavljača bit će otpisana. Impossibile Egressus je tvrtka registrirana u Zagrebu u vlasništvu Nijemca Thomasa Alexandera Thimmea koji živi u Berlinu. Stjepović je najavio da sada slijedi izrada stečajnog plana kojim bi Impossibile Egressus postao stopostotnim vlasnikom Stojedinice, a koji treba potvrditi Skupština vjerovnika, tako da bi prelazak Radija 101 u ruke novog vlasnika trebao biti dovršen do ljeta.

ZAGREB - Turistička kompanija Uniline izvijestila je danas kako zaustavlja daljnje aktivnosti vezane uz preuzimanje Generalturista, navodeći da se pokazalo kako bi sanacija i restrukturiranje poslovanja Generalturista bilo znatno teže od očekivanog. "Po završetku prvog dijela dubinske analize te uvidom u stvarno stanje poslovanja Upravni odbor Unilinea odlučio je s današnjim danom zaustaviti daljnje aktivnosti po pitanju projekta preuzimanja turističke agencije Generalturist", navodi se u priopćenju tvrtke. Ističu kako je situacija koju je revizorski tim Uniline-a zatekao uvidom u poslovanje Generalturista pokazala kako bi sanacija i restrukturiranje poslovanja bilo znatno teže od očekivanog. Također, procijenjeno je kako bi vremenski rok za realizaciju planiranog bio izvan zadanih okvira. Ovom odlukom prestaju daljnje aktivnosti due diligence-a te eventualne mogućnosti da Uniline preuzme Generalturist, navode iz Unilinea.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Tehnika danas je izvijestila o dva novosklopljena ugovora o građenju ukupne vrijednosti 18,4 milijuna eura. Prvi je ugovor za izgradnju poslovne građevine u zagrebačkom kvartu Rudeš s tvrtkom Vrbani centar, s cijenom ugovorenih radova od 11,45 milijuna eura bez PDV-a. Početak gradnje je odmah, a završetak je ugovoren za 14 mjeseci. Drugi je ugovor za rekonstrukciju, djelomičnu nadogradnju i prenamjenu tvornice Vesna - modna ženska tekstilna konfekcija na Novoj cesti na Trešnjevci. Cijena ugovorenih radova za taj posao je 6,92 milijuna eura, početak radova ugovoren je odmah, a završetak za 12 mjeseci.

ZAGREB - Siječanjska trgovinska statistika pokazuje da je ova godina na Zagrebačkoj burzi započela razmjerno dobro, rast redovnog pometa dionicama od 5,4 posto nije dramatičan, ali budi optimizam, dok je sveukupni promet porastao za pristojnih 23 posto, potaknut intenzivnim redovnim prometom dužničkih vrijednosnih papira, ističu sa Burze. Ukupni promet Burze u siječnju je iznosio 326,3 milijuna kuna i veći je za 23 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je redovni promet dionicama povećan za 5,4 posto, na 213,3 milijuna kuna. Crobex je pao 0,7 posto i siječanj završio na 1.727,28 bodova, a Crobex10 je oslabio 0,4 posto, na 972,17 bodova. Najtrgovanija je u siječnju bila dionica HT-a s prometom od 58,7 milijuna kuna, a mjesec je završila s cijenom od 238,58 kuna, što je 1,4 posto niže nego krajem prosinca. Promet od 30,9 milijuna kuna imala je dionica Ine čija je cijena na mjesečnoj razini pala za 2 posto, na 3.725 kuna. Treća na listi najtrgovanijih je dionica Croatia osiguranja s siječanjskim prometom od 14,9 milijuna kuna, uz visoki rast cijene za 75,3 posto, na 7.010 kuna. Povećani interes investitora za dionice Croatia osiguranja, što se odrazilo i na rast cijene, rezultat je medijskih napisa o mogućoj prodaji 30 posto dionica domaćeg osiguravatelja Adrisu.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas bilježe rast, Crobex je povećan za 0,67 posto, na 1.740,76 bodova, a Crobex10 za 0,64 posto, na 978,83 boda. Redovni promet Burze iznosio je 10,6 milijuna kuna, a najtrgovanija je danas bila povlaštena dionica Adris grupe s prometom od gotovo tri milijuna kuna i cijenom od 215 kuna ili 0,47 posto višom nego jučer. Milijunski promet danas su ostvarile još dvije dionice - Ericssona Nikola Tesla, od 1,2 milijuna kuna, i HT, od 1,06 milijuna kuna, a obje bilježe i rast cijene. Ericssona N.T. za 2,17 posto, na 1.222 kune, a HT-a za 0,17 posto, na 239,97 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙