FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila program usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU za ovu godinu koji predviđa usklađivanje 55 zakona, 171 podzakonskog akta i 75 provedbenih mjera s propisima EU. Hrvatska time pokazuje spremnost da funkcionira kao država članica EU iako je još uvijek u statusu promatrača, napomenula je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Premijer Zoran Milanović ocijenio je da važnost utjecaja europskog prava na hrvatski pravni sustav pokazuje i nedavna rasprava u Europskom vijeću o Sporazumu o fiskalnoj odgovornosti. Taj Sporazum na novi način definira državnu fiskalnu suverenost, a to nije bio predmet naših pregovora o pristupanju EU i o tome se hrvatski građani na referendumu nisu izjašnjavali, upozorio je Milanović. To će biti jako važna tema razgovora Vlade s našim građanima koje ćemo morati dobro informirati što za Hrvatsku znači moguća monetarna unija s EU, te što u okviru toga znači Sporazum o fiskalnoj odgovornosti, kazao je Milanović. Mi u Hrvatskoj fiskalnu odgovornost danas gradimo na svoj način ograničavajući i racionalizirajući proračunske rashode. Međutim, kada to postane međunarodni ugovor koji predviđa nadležnost Europskog suda pravde i kompetencije Europske komisije, kao i mogućnost da svaka država članica tuži onu članicu koja je prekršila ugovorne odredbe, onda je to jako ozbiljna stvar o kojoj moramo detaljno izvijestiti hrvatske građane, istaknuo je premijer.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da banke mogu obavljati posao kontrole isplate doprinosa na plaće, jer imaju sve potrebne podatke te naglasio da platni promet nije privatni posao banaka, već one obavljaju javni posao. Upitan kako komentira stav banaka da one ne mogu provoditi posao nadzora isplate doprinosa na plaće, Linić je novinarima pred Banskim dvorima rekao kako nema potrebe stvarati polemiku između pojedinih ministara i banaka o tehničkim detaljima. "Pitajte banke kako građanima plijene račune, kako znaju sve podatke. Prema tome, banke sve znaju i obavljaju javni posao. Platni promet nije privatni posao banaka, a o tehničkim rješenjima ministar ne odgovara", rekao je Linić. Ministar financija u utorak je rekao da od početka veljače više neće biti moguća isplata neto plaće bez uplate doprinosa. Zakon o tome postoji, ali se on svejedno ne poštuje, rekao je Linić najavivši da se uvodi sustav prema kojemu će pri isplati neto plaće, ako se ne uplate doprinosi, razliku doprinosa platiti bankarski sustav koji vodi platni promet.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako je legitimno pravo poljoprivrednika da prosvjeduju, ali smatra da prosvjedi u ovom trenutku nisu opravdani jer državni proračun još nije donesen. Upitan kako komentira najave poljoprivrednih proizvođača da će izaći na prosvjede zbog najavljenih smanjenja poticaja za poljoprivrednike, Jakovina je novinarima nakon današnje sjednice Vlade izjavio da su prosvjedi legitimno pravo poljoprivrednih proizvođača da na taj način iskažu svoje nezadovoljstvo. "Ali moramo prvo vidjeti zašto iskazuju nezadovoljstvo, odnosno je li opravdan jer proračun još nije tu", rekao je Jakovina.

OSIJEK - Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je danas SOS Dječje selo Ladimirevce, koje se u sklopu Zaklade SOS Dječje selo Hrvatska brine za 72 djece bez roditelja ili roditeljske skrbi smještene u 14 obitelji. Nakon obilaska sela i prigodnoga kulturno-umjetničkog programa koji su priredila djeca tog sela, predsjednik Josipović izjavio je novinarima kako selo koje je na visokom stupnju standarda te velika briga koju iskazuju zaposlenici govore o izraženom osjećaju dužnosti prema najmlađoj generaciji, posebice onima koji nemaju sreću da odrastaju u biološkim obiteljima. Osim plemenitih ljudi, i tu su donatori koji pomažu u opremanju sela. To je i povod da razmislimo o svim svojim sugrađankama i sugrađanima koji žive u teškim okolnostima, rekao je predsjednik. Vidimo da je vrlo hladno i da ima ljudi koji nemaju svoj dom, i pozivam one koji upravljaju našim gradovima i mjestima da osiguraju da nitko ne ostane na zimi i da se nitko ne smrzne, poručio je Josipović.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će dug Industrogradnje državi u iznosu od 108 milijuna kuna naplatiti preuzimanjem nebodera u vlasništvu te tvrtke na Savskoj cesti. Ministar financija Slavko Linić rekao je da je Industrogradnja na ime obveza prema Poreznoj upravi ponudila državi petnaestokatni neboder u Savskoj 66. Dug iznosi 105 milijuna kuna plus tri milijuna kuna troškova, a od duga 70 milijuna kuna otpada na glavnicu, dok su čak 30 milijuna kuna kamate, što pokazuje što znači nepravovremeno rješavanje obveza, kazao je. Prije transakcije treba ponovno obaviti procjenu, a potom skinuti sve Industrogradnjine hipoteke i Vladine blokade, rečeno je na sjednici.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da će unutarnja kontrola MUP-a obaviti nadzor prema predstavki koju je podnio saborski zastupnik HDZ-a Josip Salapić te da će ga o rezultatima nakon izvršene provjere obavijestiti, a krajnji je rok 30 dana. Dopredsjednik osječkog HDZ-a i HDZ-ov zastupnik Salapić je zatražio je prije četiri dana nadzor i unutarnju kontrolu policije u Osijeku ustvrdivši da su se "određeni pripadnici tajnih službi uključili u unutarstranačke izbore u HDZ-u. Kazao je kako ima indicije da pojedine službe unutar MUP-a "daju informacije i time ugrožavaju sigurnost pojedini građana Osijeka". Ostojić je potvrdio da je Salapić "zbog nepovjerenja u rad policije zatražio od ministarstva intervenciju, odnosno da se izvrši nadzor nad onim što je on iznio da su nezakonite radnje od strane policije".

ZAGREB - Šest članova Građanske akcije danas je ispred ulaza u Banske dvore pokušalo razviti desetak metara dug transparent "81 mandat - tražimo hrabrost", no pripadnici vladina osiguranja u tome su ih spriječili budući da su ometali odvijanje prometa, pa su transparent razvili pored Crkve sv. Marka. Jedan od aktivista novinarima je rekao da transparentom žele podsjetiti vladu da ima dovoljno mandata u Saboru da napravi neke promjene, a koje, kazao je, vlada ne čini. Prosvjedujemo protiv neučinkovitih političara i onih koji se boje bilo što napraviti, očekujemo reforme, ali vidimo da nema spremnosti, dodao je i naveo kako su nezadovoljni povećanjem PDV-a te oklijevanjem u smanjivanju državne uprave i u reguliranju poreza.

ZAGREB - U povodu Svjetskog dana izbora, GONG čestita građanima na iskazanom stupnju demokratičnosti, zbog čega su posljednji parlamentarni izbori te referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održani u demokratskom i mirnom ozračju, s manjim brojem nepravilnosti, te poziva vlasti na cjelovitu i sustavnu reformu izbornog zakonodavstva, priopćio je danas GONG. Ističe da su pošteni i slobodni izbori osnovni stup demokracije, a s obzirom na to da se povjerenje građana u političke procese godinama dovodi u pitanje i zbog mnogih nedostataka u izbornom zakonodavstvu i praksi, GONG smatra da je krajnje vrijeme za cjelovitu i sustavnu reformu izbornog zakonodavstva. Također poziva na usklađivanje i sjedinjavanje svih relevantnih propisa u jedinstveni izborni zakonik.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima danas je u Dvercu uručio 57 stipendija učenicima prvih razreda strukovnih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. Podsjetio je da Grad Zagreb još od 2003. dodjeljuje stipendije za deficitarna zanimanja tako da je dosad stipendirao 1.180 učenika za 37 deficitanih zanimanja. Ukupno je za stipendije učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja Grad Zagreb dosad izdvojio 38 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) povodom Dana posvećenog života istaknula je značaj doprinosa redovništva u borbi protiv ovisnosti kroz primjere centra za odvikavanje od ovisnosti "Marjanovac" i zajednice "Cenacolo". "U novije vrijeme, redovništvo je prepoznalo potrebu mnogih za odvikavanjem od ovisnosti, a ovisnik je uvijek bio prepoznat kao čovjek u potrebi i kao takvim mu se pristupalo", kazao je predsjednik HKVRPP-a otac Vinko Mamić na današnjoj konferenciji za novinare. Dodao je kako su s vremenom ustanovljeni različiti instituti i zajednice koje su prihvaćale ovisnike bez obzira na njihovu vjeru, svjetonazor i nacionalnost. Istaknuo je da su redovnice i redovnici u Hrvatskoj, kao i u BiH, uvijek nastojali prepoznati potrebe drugih na kulturološkoj, sociološkoj i općeljudskoj razini u sredinama u kojima su djelovali.

ZAGREB - Izložba "Hrvatski kazališni plakati", varaždinskog Hrvatskoga narodnog kazališta, na kojoj je izloženo šezdeset plakata tridesetak hrvatskih autora i dizajnerskih studija nastalih od 2009. do 2011., otvorena je danas u palači Narodni dom. Riječ je o izboru s drugog, međunarodnog Bijenala kazališnog plakata, koji se održao u studenom prošle godine u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a u sklopu kojega su, uz hrvatske, bili predstavljeni i kazališni plakati iz pet zemalja bivše Jugoslavije. Izložba će biti otvorena do 13. veljače.

ZAGREB - Grafičko-multimedijalna monografska izložba akademskog kipara i grafičara Hame Čavrka pod nazivom Carta Incognita, na kojoj je izloženo više od pedeset grafika nastalih u prošlom desetljeću, otvara se sutra u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU). Izložba Hame Čavrka zaposjest će sve izložbene prostore HDLU-a, galerije Prsten, Prošireni mediji i Bačva, te prikazati kompleksan multimedijalni projekt "Carta Incognita".

OPATIJA - Na 16. dječjem karnevalskom korzu, koji će se održati 5. veljače u Opatiji, očekuje se oko 1800 malih maškara u 29 karnevalskih skupina, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u opatijskoj Turističkoj zajednici. Glavnu opatijsku ulicu tog će dana zauzeti male maškare iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva. U povorci će, osim maškaranih skupina s liburnijskoga područja, biti maškarice iz Zagreba, Vrbovca, Ljubljane, Poreča, Maribora, Novske, Lopara, Slovenske Bistrice, Vinkovaca i Župe Dubrovačke, a posljednji će u njoj proći mali zvončari iz Muna.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙