FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ARTZU: Uprava HŽ Holdinga je nezakonita

Autor: dduk
ZAGREB, 1. veljače 2012. (Hina) - Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga (ARTZU) priopćila je danas kako je utvrdila da je sastav Uprave HŽ Holdinga u kojem se nalaze direktori i članovi uprave prijevoznika suprotan Zakonu o željeznici, s obzirom da Uprava HŽ Holdinga predstavlja i Skupštinu HŽ Infrastrukture, a zakon zabranjuje istovremeno obavljanje funkcije članovima uprave ovisnih društava u upravi vladajućeg društva.

Dodaje se da aktualni sastav Uprave dovodi do sukoba interesa koji može rezultirati donošenjem odluka koje su suprotne interesima upravitelja infrastrukture, a preferiraju interese željezničkih prijevoznika.

Skupština upravitelja infrastrukture po zakonu mora očuvati njegovu neovisnost s obzirom da odlučuje o imenovanju i opozivu članova uprave, o upotrebi ostvarene dobiti te donosi poslovni plan, kažu u ARTZU-u uz opasku da se donošenjem poslovnog plana izravno utječe na prihode i rashode upravitelja infrastrukture.

"Prihodi, posebno od pristojbe za korištenje željezničkih usluga, u izravnoj su vezi s autonomnom funkcijom upravitelja zbog određivanja visine i naplate pristojbe", kaže se u priopćenju.

Zbog svega toga ARTZU je nalažio Skupštini HŽ Holdinga da u roku od 30 dana ispravi nezakonitost.

ARTZU je nezavisno državno tijelo koje kontrolira i nadzire pristup i korištenje željezničkih usluga na tržištu i nametanje pristojbi s ciljem da osigura jednake uvjete za sve ponuđače.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙