FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: rast narudžbi drvoprerađivača, ali im nedostaju sirovine

Autor: zdra
VINKOVCI, 24. siječnja 2012.(Hina) - Vukovarsko-srijemski drvoprerađivači bilježe posljednjih mjeseci značajan porast narudžbi te su u mogućnosti zaposliti i nove radnike, no problem im je nedostatak sirovina, odnosno trupaca, rečeno je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Vukovarsko-srijemske županije posvećenoj stanju u drvno-prerađivačkoj industriji.

"Kada bi imali dovoljno sirovina, mogli bi zaposliti novih 500 do 600 radnika", kazao je menadžer drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije Miroslav Čuljak.

Ustvrdio je kako vukovarsko-srijemski drvoprerađivači od domicilne Uprave šuma Vinkovci dobiju samo oko 65 posto traženih trupaca, što im je nedostatno za normalnu proizvodnju, te se nalaze u problemima iako potražnja za njihovim proizvodima raste.

Direktor tvrtke Interijer Drvopaneli d.o.o. Vlado Farkaš upozorio je kako Uprava šuma Vinkovci trupce prodaje proizvođačima i s područja drugih županija kojima ona nije domicilna, dok istodobno vukovarsko-srijemskim drvoprerađivačima nedostaje sirovine.

Po riječima direktora Furnira Otok d.o.o. Joze Jozića, toj je tvrtki za normalnu proizvodnju potrebno godišnje 13.000 dok su Hrvatske šume ponudile tek 7.000 prostornih metara trupaca što je dostatno tek za polugodišnju proizvodnju.

Upravitelj Hrvatskih šuma Uprave šuma Vinkovci Zvonimir Mišić naglasio je kako ta uprava pokriva i dijelove Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije te je dužna i za tamošnje drvoprerađivače osigurati određene količine trupaca.

Upozorio je i na dugovanja koja pojedini drvoprerađivači imaju prema Hrvatskim šumama, primjerice vinkovačka Spačva koja je, kako je kazao, u velikoj opasnosti da zaustavi proizvodnju jer ne ispunjava ugovor o reprogramu dugova koji je sklopila s Hrvatskim šumama.

"Drva industrija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čini mi se, najgore je reagirala na recesiju, a neki od drvoprerađivača imaju dugove zbog kojih uopće ne mogu ni pomisliti da sklope ugovore s Hrvatskim šumama", kazao je Mišić.

Nikola Kaselj iz Hrvatske udruge sindikata (HUS) upozorio je kako prosječna plaća zaposlenih u drvnoj industriji na području županije iznosi svega 2.800 kuna.

(Hina) xzdra ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙