FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 28. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Branko Hrg novi je predsjednik HSS-a izabran danas na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a u Zagrebu. Branko Hrg je gradonačelnik Križevaca i dugogodišnji član predsjedništva HSS-a vodit će HSS, stranku s više od 51.000 članova u sljedeće četiri godine. Vodstvo stranke preuzeo je od Josipa Friščića koji je stranku vodio od prosinca 2005. godine. Hrg je pobijedio svog protukandidata Damira Bajsa bivšeg ministra turizma. Hrg je dobio 555, a Bajs 374 glasa. Bilo 929 važećih te 8 nevažećih glasova od ukupnmo 937 glasača.

ZAGREB - Novi predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg pozvao je članove stranke na jedinstvo i najavio konsolidaciju i demokratizaciju stranke. "Okupimo se svi oko jednog jedinog cilja - konsolidacija stranke, grupiranje svih članova, omogućavanje svim članovima da aktivno sudjeluju u odlučivanju u stranci i da budu dio te stranke. To je poziv, cilj i zadatak", istaknuo je. Ustvrdio je da ako se tako pripreme, ako od sutra krenu na takav način, bit će spremni za lokalne izbore i ostvarivati solidne rezultate. Istaknuo je kako je HSS-u nužna demokratizacija i u tom smislu promjena Statuta. "Usporedimo mišljenja, suprotstavimo se jedni drugima, recimo bez ikakvog razmišljanja i straha ono što mislimo da je dobro za HSS. Uvjeravajmo jedni druge, kad se uvjerimo imat ćemo zajednički stav i svi ćemo biti zadovoljni", poručio je Hrg uz stranački slogan "Vjera u Boga i seljačka sloga", pozdravljen pljeskom izaslanika izborne Glavne skupštine. Na pitanje novinara hoće li i dalje biti u dobrim odnosima s Damirom Bajsom, koji mu je bio prutukandidat, rekao je da sigurno hoće, te da je sve pozvao na suradnju. Najavio je da od ponedjeljka kreću pripreme za lokalne izbore. Marijana Petir ponovno je izabrana za potpredsjednicu HSS-a.

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor uputila je danas čestitku novom predsjedniku HSS-a Branku Hrgu. "U ime članova i članica HDZ-a i svoje osobno upućujem Vam čestitke na izboru predsjednika HSS-a. Uvjerena sam da ćete svojim znanjem, radom i zalaganjem zajedno s članovima HSS-a ustrajati u promicanju i ostvarivanju svojih programskih ostvarenja. Vjerujem u Vaš budući doprinos, kao i doprinos HSS-a, naše sestrinske stranke, u promicanju europskih i demokratskih vrijednosti koje nas vežu", stoji u čestitki predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor novom predsjedniku HSS-a Branku Hrgu.

SPLIT/SUPETAR - Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy najavila je da će se zainteresiranima za bavljenje gospodarenjem otpada ubuduće izdavati samo dozvole, a koncesije će se ukinuti. „Mi ćemo ići na varijantu s dozvolama, odnosno definiranjem točno određenih uvjeta koje tvrtka koja se želi baviti gospodarenjem otpadom mora ispuniti i onda ćemo prepustiti tržištu da rješava te stvari“, kazala je ministrica Holy danas u Supetru na Braču gdje je sudjelovala u radionici posvećenoj problematici zbrinjavanja električnog i elektroničnog otpada. Istaknula je kako će uvjeti za dobivanje dozvola za gospodarenje otpadom biti regulirane zakonskim odredbama.

OSIJEK - Na današnjoj sjednici Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a raspuštena je gradska organizacija HDZ-a Grada Valpova, a za povjerenika je izabran Goran Ivanović. U večerašnjoj izjavi za Hinu potvrdio je to Josip Salapić, član Predsjedništva Županijskog HDZ-a i saborski zastupnik. Razlog su dugotrajno narušeni međuljudski odnosi, što nije dobro uoči priprema za unatarstranačke izbore, rekao je. Gradski odbor stranke raspušten je jer je sedam članova toga odbora podnijelo ostavke, rekao je Salapić. Među njima je i Tomislav Ivić, dosadašnji potpredsjednik valpovačkog HDZ-a, inače predsjednik Županijskog odbora HDZ-a. Među sedmoricom članova valpovačkog odbora koji su podnijeli ostavke je i valpovački gradonačelnik Leon Žulj. To je potvrdio i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Tomislav Ivić.

VINKOVCI - Nakon sinoć odigrane rukometne utakmice između Hrvatske i Srbije, na području grada Vukovara noćas i rano jutros počinjeno je više prekršaja javnog reda i mira, potvrđeno je iz vukovarsko-srijemske policije. Više mlađih osoba zamotanih u šalove upalo je noćas na privatnu zabavu u nekadašnji ugostiteljski objekt "Tri ruže" u kojemu su se nepoznati napadači sukobili s gostima, porazbijali inventar, te oštetili nekoliko osobnih automobila parkiranih ispred objekta. Nepoznata osoba kamenovala je tijekom noći zgradu u kojoj se u Vukovaru nalazi sjedište Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), oštetivši na više mjesta pročelje zgrade. Policija je jutros oko 5,30 sati zaprimila dojavu da skupina navijača galami na vukovarskom željezničkom kolodvoru, a nakon što su navijači ušli u brzi vlak koji prometuje na relaciji Vukovar-Zagreb jedan od navijača je aktivirao protupožarni aparat. Protiv svih izgrednika policija će podnijeti prekršajne prijave.

DUBROVNIK - Nakon sinoć u Beogradu odigrane rukometne utakmice između Srbije i Hrvatske, na srpskoj pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku zasad nepoznate osobe razbile su dva prozora. Policija je obavila očevid te traga za počiniteljima. Protojerej Slavko Zorica kazao je kako je čuo razbijanje prozora ali nije vidio tko je to napravio. Dodao je kako to sigurno nije lijepa poruka. Pričinjena šteta je oko 200 kuna.

SPLIT - Zbog kaznenog djela spolnog odnošaja s djetetom pokrenuta je istraga protiv 43-godišnjaka, kojemu je sudac istrage u Splitu zbog opasnosti da će nastaviti sa zlostavljanjem, utjecati na svjedoke te zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela danas odredio istražni zatvor. "Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izdalo je nalog za provođenje istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela spolnog odnošaja s djetetom. Nakon ispitivanja osumnjičenika, sucu istrage je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, bojazni da će nastaviti s činjenjem kaznenog djela i zbog postojanja posebno teških okolnosti kaznenog djela, a sudac istrage je u cijelosti prihvatio navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor", navodi se u priopćenju objavljenom danas na internetskoj stranici DORH-a. Mediji su danas objavili da je riječ o muškarcu koji je pet godina iskorištavao pastorku.

ZAGREB/MOSTAR - Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) danas su nakon nekoliko sati potrage uspjeli pronaći nestalu staricu u akciji u blizini Mostara, priopćeno je iz HGSS. Starica Danica Ć. (80) je nestala iz mjesta Rodoč prije dva dana i od tada joj se izgubio svaki trag. Provela je dvije noći na otvorenom i premda su temperature bile oko nule pronađena je živa, nekoliko kilometara dalje od svoje kuće na padini brda Hum (431 metar). U potrazi je sudjelovalo oko 80 ljudi iz HGSS-a i stanica GSS-a iz Mostara, a starica je pronađena u 15.30 sati.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas održana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na kojoj su vijećnici odlučili o nagradama grada. Tako će Nagrada grada za životno djelo biti dodijeljena rektoru Sveučilišta u Dubrovniku Mateu Milkoviću i to za izniman doprinos razvoju Sveučilišta te posmrtno prof. dr. Adamu Benoviću za njegov doprinos razvoju prirodnih znanosti. Dodijeljeno je i 6 godišnjih nagrada, a dobit će ih prof. dr. Ivica Martinović za izniman doprinos u promicanju znanosti, Jozo Serdarević za izniman doprinos u odgoju i obrazovanju te dr. Nikola Tolj za izniman doprinos u povijesnim istraživanjima. Dubrovački Trombunjeri dobit će nagradu za izniman doprinos u očuvanju tradicije, mješovita klapa Mareta za očuvanje i popularizaciju klapske pjesme, a Hrvatski radio Radio Dubrovnik za uspješno promicanje grada Dubrovnika.

VINKOVCI - Tridesetak izlagača iz Vinkovaca, Čakovca, Zagreba, Rijeke i Varaždina sudjeluje danas na prvom vinkovačkom Retro sajmu koji se do 20 sati održava duž Gundulićeve ulice kod hostela "Plus", nedaleko gradskog središta. Izloženi su starine i antiviteti koje posjetitelji imaju prigodu i kupiti, a dio ponude sajma su i slavonski autohtoni prehrambeni proizvodi, poput domaćeg pekmeza, rakija i kolača. Organizatori sajma, hostel "Plus" i "Retro shop" iz Vinkovaca, posjetiteljima su omogućili i razgledavanje arheoloških iskopina iz rimskog doba na koje su arheolozi naišli tijekom gradnje hostela.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙