FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Kršćanski vladar" Erazma Roterdamskoga

Autor: mkov
ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Dvojezično hrvatsko-latinsko izdanje knjige Erazma Roterdamskoga "Kršćanski vladar" predstavljeno je danas u Europskom domu u Zagrebu.

O knjizi su govorili politolozi Žarko Puhovski i Damir Grubiša te provincijal Hrvatske dominikanske provincije fra Anto Gabrić.

"Ova knjiga je potpuno nepotrebna domaćoj kulturi jer se ozbiljno bavi ozbiljnim problemima", ocijenio je Puhovski ustvrdivši kako oni koji su Erazma zabranjivali dvjesta godina, a to je Katolička crkva, i danas upravlja hrvatskom državom.

Ocijenio je kako je Erazmo prvi veliki moderni europski intelektualac te dodao kako u djelu poziva da se javno govori o vladavini.

Puhovski smatra kako je dvojbe o odgoju vladara razriješio liberalizam svojim stavom kako je svaka vlast korumpirana te da je samo problem u tomu kako ju kontrolirati.

Navodi kako su Erazmove vrijednosti zauzimanje za zajedničko dobro, supremacija mira kao vrijednosti te tolerancija.

Gavrić je istaknuo kako se Erazmo zauzimao za dobar odgoj vladareve duše. Erazmo je svećenik intelektualac koji osluškuje pitanja što naviru i na njih odgovara u skladu s vremenom i okolnostima.

Smatrao je kako se vladar ne smije zauzimati za osobne nego ineterese zajednice, napomenuo je Gabrić dodavši kako je Erazmo prihvaćao postojanje različitosti rješavajući pitanja dijalogom.

Po Grubišinim riječima Erazmo je velika figura kršćanskoga humanizma koji u politiku vraća moral.

Knjigu je na hrvatski jezik preveo Hrvoje Šugar, a objavila ju je zagrebačka nakladna kuća Globus.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙