FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi"

Autor: Sara Margetić
ZAGREB, 19. siječnja 2012. (Hina) - Knjiga „Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi“ autora Đure Vidmarovića, Vinicije Lupisa, Sanje Vulić i Siniše Lukovića predstavljena je večeras u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu.

Predstavili su je autori - voditelj Područnog centra Dubrovnik Instituta Ivo Pilar iz Zagreba i urednik „Spomenice“ Vinicije Lupis, književnik Đure Vidmarovića, te župnik u Donjoj Lastvi (Crna Gora) Dejan Turza i dogradonačelnik Tivta Ilija Janović.

Župnik Dejan Turza naglasio je kako su i Donja i Gornja Lastva danas napuštene te kako je opće nazadovanje broja Hrvata u Boki kotorskoj pogodilo i to naselje. „Hrvati Boke kotorske gube bitku s asimilacijom, ali ostaju kao baštinici blistave i bogate kulture, prožete kršćanskim moralnim vrijednostima i estetskim nazorima“, kazao je Turza.

"Ovakvo djelo je nešto što nas štiti, čini nam poveznicu s maticom", kazao je dogradonačelnik grada Tivta Ilija Janović.

„Ako mi nemamo ovakve knjige, tko će nas prepoznati", istaknuo je i Lupis.

„Ova knjiga svjedoči o 600 godina kontinuiteta životne sredine“, rekao je Vidmarović. Kazao je da iako su tamo generacije Hrvata živjele, danas je to mjesto prazno te se, dodao je, može jedino promatrati ambijentalna arhitektura.

U "Spomenici 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi" Đuro Vidmarović je autor tekstova „Svjedoci pretkršćanske vjere Hrvata na poluotoku Vrmcu u Boki kotorskoj“ i „Hrvatska čitaonica Lastva kao narodnosna kulturno prosvjetna udruga“; Vinicije Lupis autor je teksta „Povijest i sakralna baština crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi, Sanja Vulić „O govoru Hrvata iz Gornje Lastve“, Siniša Luković “Kronike obilježavanja jubileja 600. obljetnice posvećenja župne crkve u Gornjoj Lastvi".

U sklopu knjige, na osamdesetak stranica nalazi se Knjižica – molitvenik i običajnik preko godine za crkvu Blažene Gospe u Lastvi Gornjoj (iz 1939. godine).

Knjigu „Spomenica 600. obljetnice crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi“ (270 stranica) objavila je izdavačka kuća Bošković iz Splita u suizdavaštvu Župe Gornja Lastva i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Uz predstavljanje knjige otvorena je izložba umjetničkih fotografija pod nazivom „Harna djeca Boke kotorske“ čiji je autor Dražen Zetić. Izložba obuhvaća dvadesetak fotografija s motivima Boke kotorske.

(Hina) xsmar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙