FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga D. Vranjić-Golub "Filozofija i pjesništvo"

Autor: mkov
ZAGREB, 19. siječnja 2012. (Hina) - Knjiga Dragice Vranjić-Golub "Filozofija i pjesništvo - Tin Ujević" predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

O knjizi su govorili profesorice zagrebačkog Filozofskog fakulteta Nadežda Čačinović i Gordana Škorić, književnik Vlado Vladić i autorica.

Čačinović je podsjetila kako još od Platona postoji spoj između filozofije i pjesništva te dodala kako se u manifestnom sadržaju Ujevićeva djela čini da ima niz filozofskih pitanja. U knjizi je pažljivo provedeno suočavanje različitih intencija, rekla je, dodavši kako knjiga osvjetljava i razjašnjava različitost ljudskoga stvaranja.

Škorić je podsjetila na filozofska gledanja metaforičkoga mišljenja te dodala kako knjiga otvara i tu dimenziju istraživanja.

Po Vladićevim riječima knjiga je nastala na putu stvaranja doktorata iz filozofije. "Ovo je filozofska knjiga o pjesniku i njegovu opusu", rekao je dodavši kako autorica Ujevićevo pjesništvo sagledava s dvije razine - pjesničke i filozofske.

Knjigu "Filozofija i pjesništvo - Tin Ujević" objavila je Naklada Bošković iz Splita.

Dragica Vranjić-Golub rođena je 1951. u Splitu. Zaposlena je u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža od 1979. u redakciji Hrvatske enciklopedije kao leksikograf. Objavila je više knjiga, među kojima i knjigu pjesama "Vječno gledanje u san" .

(Hina) xmkov yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙