FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 30. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Predlagači porezna reforme u Hrvatskoj trebali bi voditi računa o mogućnostima nacije za servisiranje poreznih obveza i njihovoj pravednoj raspodjeli, osnovna je poruka s današnjeg okruglog stola "Ekonomski pristup poreznoj reformi" u organizaciji tvrtke RIFIN. Ekonomski stručnjak i analitičar Guste Santini u uvodnom je izlaganju rekao da se zalaže za povećanje stope PDV-a sa 23 posto na 25 posto kako bi se osigurala ista razina poreznih prihoda u godini prije porezne reforme te za uvođenje novih i povećanje postojećih trošarina, kako bi se smanjio regresivan učinak PDV-a. Prema njegovom mišljenju, neoporezivi dio dohotka trebalo bi povećati na 5.000 kuna što bi povećalo pravednost poreznog sustava i smanjilo regresivan učinak PDV-a. Porezna stopa na dohotke između 5.000 i 15.000 kuna trebala bi biti 10 posto, između 15.000 i 30.000 kuna 20 posto i iznad 30.000 kuna 30 posto, smatra Santini. Santinijeve teze nisu naišle na jednodušnu potporu u raspravi pa tako Hrvoje Tadin smatra stopu PDV-a od 25 posto previsokom s obzirom na europske prosjeke, a smatra je i opasnom zbog moguće orijentacije hrvatskih građana na potrošnju u inozemstvu te zbog mogućeg smanjenja prometa u ugostiteljstvu i turizmu. Petar Sindičić smatra da Hrvatska ne bi trebala dizati PDV kad bi ga uspjela naplatiti od sive ekonomije te da se može unaprijediti i naplata drugih poreza.

ZAGREB - Projekt "Žene na tržištu rada" osmišljen je kako bi pomogao u osnaživanju osjetljivih skupina žena na tržištu rada te razvio prilagođene usluge relevantnih institucija koje će pomagati ženama pri uključivanju na tržište rada i njihovom bržem zapošljavanju, istaknuto je danas na okruglom stolu na kojem su predstavljeni rezultati projekta. Naime, pristup tržištu i svijetu rada posebno je otežan posebnim skupinama žena kao što su starije žene, Romkinje, dugotrajno nezaposlene žene, žene iz regija pogođenih visokom stopom nezaposlenosti te neaktivne žene, naglašeno je na skupu. Stoga je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u rujnu 2010. pokrenuo projekt u sklopu IPA IV. komponente "Razvoj ljudskih potencijala". Projekt će trajati do 12. ožujka, ukupno je vrijedan 871,5 tisuća eura, a krajnji cilj projekta je povećati zapošljivost žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada te im olakšati pristup tržištu rada, čime se želi poduprijeti razvoj učinkovitije politike tržišta rada kao preduvjeta socijalne uključenosti i pristupu tržištu rada.

ZAGREB - Skupština društva Hrvatske šume d.o.o., u kojoj državu zastupa ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, krajem prošlog tjedna opozvala je dosadašnje članove Uprave tog društva te imenovala novu Upravu na čelu s Ivanom Pavelićem, izvijestili su danas iz Hrvatskih šuma. Odluku o opozivu stare i imenovanju nove Uprave Skupština Hrvatskih šuma donijela je 26. siječnja. Novi predsjednik Uprave je Ivan Pavelić, koji je na toj poziciji zamijenio dosadašnjeg predsjednika Darka Vuletića. U novoj Upravi Hrvatskih šuma još su i članovi Marija Vekić i Ivan Ištok. Oni su zamijenili dosadašnje članove Uprave - Darka Beuka, Božidara Longina, Zdenka Podolara i Damira Felaka, koji su opozvani, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Ingra je danas objavila da je dobila novi posao u Alžiru, a vrijednost ugovora na projektu izvođenja radova na brani Tagharist je 21 milijun kuna. "Ingra i njezin alžirski partner tvrtka Cosider T.P. uspješno su završili pregovore oko projekta izvođenja radova na brani Tagharist. Potpis ugovora vrijednog 21 milijun kuna očekuje se tijekom sljedećih 30 dana", navodi se u priopćenju Ingre objavljenom putem Zagrebačke burze. Iz Ingre najavljuju da uskoro započinju s aktivnostima na projektu isporuke, montaže i puštanja u probni rad hidromehaničke opreme na brani Tagharist. Rok realizacije ugovora je 12 mjeseci. Ingri je to drugi u nizu posao s istim investitorom, a u toj tvrtki, osim poslova na brani Tagharist, očekuju još nekoliko sličnih poslova na kojima bi Ingra iskoristila svoja iskustva i ekspertizu u području hidromehaničke opreme.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u lanjskom prosincu u odnosu na studeni porasla za 0,5 posto, dok je u odnosu na prosinac 2010. godine porasla za 1,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Kumulativno se u dvanaest mjeseci prošle u odnosu na isto razdoblje godine ranije bilježi pad industrijske proizvodnje za 1,2 posto. Statistika prema djelatnostima na godišnjoj razini pokazuje rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, za 5,5 posto, dok je u rudarstvu i vađnjenju proizvodnja pala za 14,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 14,2 posto. Po podacima DZS-a, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u prosincu su u odnosu na studeni lani veće za 1,9 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2010., manje za 5 posto.

ZAGREB - Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u prosincu prošle godine je prema mjesecu ranije smanjen za 0,6 posto, a na godišnjoj razini, prema prosincu 2010. godine, za 3,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Proizvodnost rada u industriji u dvanaest mjeseci prošle godine porasla je za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije. Prema područjima djelatnosti, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju na mjesečnoj je razini pao za 2,7 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,6 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto. Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju manji je za 1,8 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2 posto, a prerađivačkoj industriji za 3,8 posto.

ZAGREB - Svima koji se u Hrvatskoj žele ili se već bave seoskim turizmom odnedavno je dostupan prvi nacionalni "Priručnik za bavljenje seoskim turizmom - korak po korak od ideje do uspješnog poslovanja", u kojem su objedinjenja sva relevantna znanja i informacije važne za bavljenje tim poslom. Priručnikom se želi potaknuti daljnji razvoj seoskog turizma u Hrvatskoj, kaže autor tog priručnika Robert Baćac, nacionalni konzultant za agroturizam pri UNDP-u i direktor konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre "Ruralis". Turističko-seljačkih domaćinstava (agroturizama) u Hrvatskoj je, sukladno Pravilniku o pružanju usluga o seljačkim domaćinstvima, trenutno registrirano 379, navodi Baćac. Od toga, 61 domaćinstvo ima organiziran i smještaj, dok ostali nude isključivo usluge prehrane (izletišta) i kušanja tradicijskih proizvoda (kušaonice). Gleda li se širi kontekst seoskog turizma, te ubroje i gospodarstva koja su registrirana kao privatni iznajmljivači (oni koji su uredili tradicijske seoske kuće za smještaj), tada broj objekata u kojima se u Hrvatskoj odvija neka vrsta seoskog turizma raste na gotovo 800, dodaje Baćac.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, ojačala prema euru za 0,20 posto. Srednji tečaj eura, na tečajnoj listi HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,564800 kuna. Kuna je ojačala i prema britanskoj funti, za 0,17 posto, te švicarskom franku, za 0,05 posto, a oslabila prema američkom dolaru, za 0,06 posto. Srednji tečaj funte na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 9,037993 kune, franka 6,276280 kuna, a dolara 5,764975 kuna.

ZAGREB - Najveća dobitnica na Zagrebačkoj burzi danas je dionica Croatia osiguranja, sa skokom cijene od čak 31 posto, dok je ukupno trgovanje obilježeno nešto većom likvidnošću no i padom Crobexa, ponajviše zbog negativnih kretanja na europskim burzama. Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,75 posto, na 1.723 boda, a Crobex10 0,38 posto, na 974 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,7 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego u petak u ovo doba. Na Zagrebačkoj burzi do podneva je najveći promet ostvaren dionicom HT-a, u visini od 2,4 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 1 posto, na 238,3 kune. Slijedi dionica Croatia osiguranja, s prometom od 1,9 milijuna kuna. Cijena joj je skočila čak 31 posto, na 6.397 kuna. Time je nastavljen njezin uspon od prošloga tjedna, kada je porasla gotovo 30 posto nakon vijesti o mogućoj Adrisovoj kupnji 30-postotnog udjela u Croatia osiguranju. Nešto više trguje se i dionicom Ingre, kojom je do sada ostvareno 295.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,8 posto, na 5,06 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙