FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDA kritizira HDZ BiH zbog odlaska na proslavu RS

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. siječnja 2012.(Hina) - Stranka demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine u utorak je oštro osudila odluku visokih dužnosnika HDZ BiH da sudjeluju u proslavi obilježavanja dana osnutka Republike Srpske, što je u ponedjeljak održana u Banjoj Luci.

"Predstavnici HDZ BiH Dragan Čović, Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda i drugi takozvani legitimni predstavnici Hrvata koji su protjerani iz Republike Srpske svojim jučerašnjom prisutnošću u Banjoj Luci (pro)slavili su progon i etničko čišćenje kojim je hrvatski narod gotovo potpuno nestao iz entiteta RS", stoji u priopćenju SDA dostavljenom medijima u Sarajevu.

SDA, članica vladajuće koalicije u kojoj sudjeluje i HDZ BiH, poručila je kako je RS nastala "sustavnim ratnim zločinima, progonima, etničkim čišćenjem i genocidom nad nesrpskim stanovništvom" te da je ukupno ratno političko i vojno vodstvo RS završilo pred Haaškim sudom u svojstvu optuženika ili osuđenika za ratne zločine i genocid.

Stoga SDA smatra da se svi oni koji oni koji slave RS i 9. siječnja kao njezin praznik na taj način pridružuju veličanju genocida i najvećeg ratnog zločina u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Štoviše, SDA tvrdi da oni ujedno dokazuju da su sudjelovali u tome projektu.

Čović, Bevanda i Krišto u ponedjeljak su nazočili svečanoj akademiji u Banoj Luci kojom su vlasti RS obilježile dvadesetu obljetnicu osnutka samoproglašene srpske republike u BiH.

Za razliku od HDZ BiH, nitko od predstavnika drugih stranaka s hrvatskim predznakom niti bošnjačkih poličikih stranaka nije sudjelovao u proslavi.

Slavlje u Banjoj Luci, na koje su vlasti RS potrošile više od 330 tisuća eura, bojkotirali su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH te diplomatskog zbora uz iznimku ruskog veleposlanika.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić odbio je primiti i odličje kojim ga je u povodu dana RS odlikovao entitetski predsjendik Dodik, prosvjedujući na taj način zbog diskriminacije Bošnjaka u RS.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙