FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki vojnici spasili dvoje talaca u Somaliji

Autor: kgab
MOGADIŠU, 25. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki helikopteri doletjeli su u srijedu u Somaliju i nakon oružana sukoba spasili Amerikanku i Danca koje su gusari držali kao taoce, u jednom od rijetkih vojnih upada na kopneni dio Somalije u svrhu oslobađanja stranih zatočenika.

Amerikanka Jessica Buchanan i Danac Poul Hagen Thisted oteti su u gradu Galkaju u poluautonomnoj somalskoj regiji Galmudugu u listopadu prošle godine dok su radili za Dansku skupinu za razminiranje (DDG).

"Dansko vijeće za izbjeglice potvrđuje da su Jessica Buchanan i Poul Hagen Thisted spašeni dans tijekom operacije u Somaliji", navodi se u priopćenju Vijeća i dodaje da se sada nalaze na sigurnoj lokaciji te da nisu ozlijeđeni.

Somalski gusari obično napadaju brodove i uzimaju posadu za taoce, tako da ovaj slučaj otmice nije baš uobičajen. Oko 12 helikoptera s američkim mornaričkim specijalcima sudjelovalo je u operaciji spašavanja.

I dok američke i francuske snage relativno često interveniraju kako bi osujetile gusarske napade na moru, napadi na kopnene gusarske baze jako su rijetki.

Po somalskim izvorima, u ovom napadu ubijeno je devet gusara, a nitko od Amerikanaca nije stradao.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙