FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitci na europskim burzama zahvaljujući Alcoi

Autor: scvi
LONDON, 10. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros ojačale, a po dobitcima prednjači rudarski sektor nakon objave poslovodstva Alcoe da očekuje porast potražnje za aluminijem i u ovoj godini.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica porastao je do 9,30 sati 0,8 posto, na 1.016 bodova.

Londonski FTSE indeks ojačao je do 9,30 sati 0,99 posto, frankfurtski DAX 1,36 posto, a pariški CAC 0,89 posto.

Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je da je u posljednjem lanjskom tromjesečju zabilježio gubitak od oko 190 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju prethodne godine poslovao s dobiti od 170 milijuna. No, to se i očekivalo, s obzirom na pad cijena aluminija.

S druge strane, prihodi kompanije porasli su više od očekivanja, a poslovodstvo Alcoe i u ovoj godini očekuje rast potražnje za aluminijem, metala koji se koristi u cikličnoj industriji poput zrakoplovne i automobilske.

Takva procjena jutros je na europskim burzama potaknula rast cijena dionica rudarskih kompanija, i to u prosjeku za 1,5 posto.

„Dobar početak sezone objava financijskih izvješća kompanija i ohrabrujuće procjene potražnje za sirovinama poboljšale su raspoloženje na tržištu. Ipak, ne možemo generalizirati na temelju poslovnih rezultata samo jedne kompanije, stoga i dalje preporučamo ulaganje u defanzivni sektor“, izjavio je Mike Lenhoff, strateg pri investicijskom društvu Brewin Dolphin Securities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,38 posto, na 8.422 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙