FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrade za socijalno poduzetništvo

Autor: dduk
ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Udruga za kreativni razvoj Slap u suradnji s Delegacijom Europske unije u Hrvatskoj dodijelila je danas nagrade za socijalno-poduzetničku ideju i socijalnog poduzetnika godine.

Nagradu za socijalno-poduzetničku ideju dobila je tvrtka Domaće mlijeko iz Varaždina koja je pokrenula mini mljekaru kapaciteta 5.000 litara na dan za otkup mlijeka od 50 malih obiteljskih gospodarstava s tri do pet krava, za što nisu zainteresirani veliki otkupljivači.

Socijalni poduzetnik godine je Autonomni centar - ACT iz Čakovca. To je udruga građana koja informiranjem, savjetovanjem, izobrazbom i drugim oblicima podrške radi na razvoju civilnoga društva, eko-društvene ekonomije te slobodne kulture i društveno angažirane umjetnosti.

Udruga je pokrenula nekoliko poduzeća, a najpoznatija je po socijalno-šivačkoj zadruzi Humana nova.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je sudjelovao na dodjeli nagrada, ocijenio je da je hrvatsko gospodarstvo opterećeno raznim problemima, a jedan od najvećih je izrazito nepovoljan odnos broja zaposlenih i umirovljenika koji dugoročno nije održiv.

Ulaskom u Europsku uniju gospodarstvo će dobiti poticaj razvoju, a socijalno poduzetništvo može biti jedan od njegovih zamašnjaka, rekao je Mrsić. Napomenuo je pritom da socijalno gospodarstvo zasad ima zanemariv udio u BDP-u, a da je jedan od njegovih ciljeva povećanje toga udjela.

Socijalno gospodarstvo najčešće se definira kao gospodarska djelatnost koja neupitnosti profita pretpostavlja širu korist poduzetničkih pothvata za zajednicu u kojoj poduzetnici djeluju pri čemu stvorene viškove koriste za društveno dobro.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙