FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz želi jamstva afganistanske vojske o novačenju

Autor: bnov
PARIZ, 20. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Francuska traži od afganistanske vojske "vjerodostojna jamstva" o novačenju njezinih vojnika jer će se inače francuske postrojbe povući iz Afganistana prije vremena, upozorio je u petak francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

Juppe je kazao da francuske vlasti čekaju s odlukom o zadržavanju kontingenta do izvješća ministra obrane Gerarda Longueta i šefa glavnog vojnog stožera admirala Edouarda Guillauda, poslanih hitno u Afganistan nakon što je afganistanski vojnik ubio četiri francuska vojnika.

"Misija će im biti utvrditi okolnosti i odgovornost za tu tragediju te potom podnijeti izvješće francuskoj vladi o mjerama koje se afganistanske vlasti spremaju poduzeti oko razjašnjavanja modaliteta novačenja afganistanske vojske i osiguravanja sigurnosti francuskog kontingenta", objasnio je ministar.

"Na temelju izvješća predsjednik Nicolas Sarkozy i vlada zaključit će jesu li te sigurnosne okolnosti vjerodostojne. Ako to nije slučaj, izvući će zaključke, uključujući ubrzanje potpunog povlačenja našeg kontingenta, prvotno predviđena za kraj 2013.", kazao je on.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izrazio je u petak sućut "francuskom narodu" nakon napada afganistanskog vojnika koji je ubio četiri francuska vojnika i ranio još osam do 16 drugih.

(Hina) xbnš ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙