FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Analiza Raiffeisen banke: teška godina za BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. siječnja 2012. (Hina) - Bosna i Hercegovina će se tijekom 2012. godine suočiti s kranje negativnim gospodarskim stanjem jer su nestali svi pokazatelji blagog oporavka zabilježeni u prehodnim godinama, ocjena je analitičara Raiffesien banke BiH koju u petak prenose tamošnji mediji.

Makroekonomska analiza odjela za istraživanja Raiffesien banke temelji se na procjeni kako će u BiH realni gospodarski rast tijekom godine biti nula posto, a na stanje će bitno utjecati i recesija u državama koja su ključna izvozna tržišta za bosanskohercegovačke proizvode poput Njemačke, Italije, Austrije, Slovenije, ali i Hrvatske.

Analiza predviđa kako će osim industrije stagnacija zahvatiti i građevinarstvo, turizam te prijevoz. Očekuje se kako će ukupno stanje imati značajnog odraza i na financijski sektor jer će biti smanjena mogućnost zaduženja kod banaka, a izostat će i dosadašnji iznosi deviznih doznaka iz inozemstva koje iseljenici iz BiH šalju članovima obitelji.

Sve će to utjecati na ukupnu kupovnu moć, a time i bitno ograničiti mogućnost gospodarskog rasta u BiH.

Analitičari Raiffesien banke posebno dramatičnim ocjenjuju trendove na tržištu rada u BiH upozoravajući kako, prema posljednjim statističkim podacima, stopa nezaposlenosti u toj zemlji iznosi 43,3 posto.

(Hina) xrmav yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙