FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH predlaže izmjene Stečajnog zakona

Autor: dmar
ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovno predlaže izmjene Stečajnog zakona i Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca tako da se osigura apsolutno prvenstvo naplate svih potraživanja radnika, priopćio je danas SSSH.

Cilj izmjena je da radnici imaju pravo naplatiti sva potraživanja u punom opsegu posredstvom Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, nakon čega bi Agencija isplaćena sredstva potraživala i namirila u stečajnom postupku iz stečajne mase.

Gospodarsko-socijalno vijeće je na sjednici održanoj 25. ožujka prošle godine donijelo zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo pravosuđa da napravi analizu primjene Stečajnog zakona i analizu rada stečajnih upravitelja, kako bi se utvrdile osnove za izmjenu Stečajnog zakona. Zaključak do danas nije proveden, kao što nije osnovan ni Jamstveni fond za isplatu plaća niti je napravljen zakonski okvir za njegovo djelovanje, podsjeća SSSH.

Činjenica je da veliki broj radnika u stečajevima ne uspijeva naplatiti svoja potraživanja, pa se čak ne naplate ni doprinosi za mirovinsko osiguranje, što ima dalekosežne posljedice i utjecaj na visinu budućih mirovina, i to isključivo zbog zakonskog određenja redoslijeda namirenja potraživanja u stečaju u kojem se prioritet daje drugim vjerovnicima, napominje SSSH.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙