FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS podržava ukidanje povlaštenih mirovina

Autor: dduk
ZAGREB, 19. siječnja 2012. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozdravlja namjeru ukidanja povlaštenih mirovina zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade i sudaca Ustavnog suda, ali upozorava da bi trebalo onemogućiti korištenje povlaštenih mirovina prije izmjene propisa o njihovom ukidanju.

U današnjem pismu HUS-a premijeru Zoranu Milanoviću piše kako se HUS zalaže za reguliranje dužnosničkih mirovina općim propisom, odnosno za rješenje po kojem bi dužnosnici ostvarivali pravo na mirovinu pod istim uvjetima kao i drugi osiguranici - na temelju uplaćenih doprinosa.

HUS pritom upozorava da za oblikovanje pravednog mirovinskog sustava nije dovoljno samo ukinuti povlaštene dužnosničke mirovine, jer to ne rješava pitanje povlaštenih dužnosničkih mirovina ostvarenih prije izmjene propisa o ukidanju.

Stoga od Vlade zahtijeva da u saborsku proceduru uputi izmjene Zakona o najvišoj mirovini, u dijelu u kojem se određuje najviša mirovina zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade i sudaca i to tako da se izbriše mogućnost po kojoj oni mogu ostvariti do dva puta višu mirovinu u odnosu na najvišu mirovinu propisanu za ostale osiguranike.

Za dužnosnike koji su mirovinu ostvarili prije izmjene Zakona o najvišoj mirovini, HUS predlaže ponovno određivanje mirovine tako da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje po službenoj dužnosti donese novo rješenje prema odredbama izmjena Zakona o najvišoj mirovini.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙