FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski seljački savez o gorućim problemima poljoprivrede

Autor: turk
BJELOVAR, 5. siječnja 2012. (Hina) - Hrvatski seljački savez zatražio da danas da potpore poljoprivrednicima za 2011. budu svakako isplaćene do kraja ožujka ove godine, a traže i smanjenje stope PDV-a za poljoprivredne proizvode.

Na konferenciji za novinare, održanoj na prostoru Bjelovarskoga sajma, predstavnici Saveza izvijestili su o gorućim poljoprivrednim temama o kojima su raspravljali na prvom ovogodišnjem sastanku njihova Upravnog odbora.

Kao velik problem vide još uvijek neisplaćene potpore za 2011. koje su isplative u 2012. Isplata potpora svakako bi trebala biti do 30. ožujka, rekao je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin.

Prošla godina je bila sušna, proglašena je elementarna nepogoda, a seljaci su dobili tek 32 milijuna kuna odštete. Seljak nema novca i bez isplate poticaja proljetna sjetva će biti nemoguća, upozorava Latin.

Kaže i kako je neprihvatljivo da se gotovo svakodnevno u medijima seljaci nazivaju 'lopovima' zbog uzimanja potpora. Izražava žaljenje što se u to 'upleo' i novi ministar poljoprivrede, kojemu Latin poručuje da lopove traži u pogrešnom dvorištu.

Stoga poziva poljoprivrednu inspekciju da odradi svoj posao, da obavi kontrolu i riješi probleme kako se i dalje ne bi pojavljivali natpisi o 50 posto lažnih potpora u poljoprivredi što, smatra Latin, nije istina.

"Vjerojatno ima nekih lažnih, no sigurno ne toliko", rekao je.

Po uzoru na novoga ministra turizma koji se zalaže za smanjenje PDV-a u turizmu na 10 posto, u Hrvatskom seljačkom savezu isto očekuju i od ministra poljoprivrede.

"Očekujemo smanjanje PDV-a i na ulazne troškove i na naš konačan proizvod kako bi bio dostupan građanima, a i jedino tako možemo podići konkurentnost poljoprivrednih proizvoda", smatra Latin.

Podsjeća i da je ostao neisplaćen dug mljekarima te dio potpora za jesensku sjetvu još za 2010., a od ministra traže i da objavi koliki će biti proračun za poljoprivredu u 2012. Latin je upozorio i na previsoku cijenu plavoga dizela.

(Hina) xturk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙