FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: kriza utječe na odmore

Autor: nbrc
ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Hrvatski su građani prošle godine na godišnji odmor izvan mjesta stalnog boravka išli manje nego što su željeli, odnosno planirali, realizacija godišnjih odmora bila je na razini od oko 41 posto, naspram 51 posto plana, a ove godine na godišnji odmor planira ići njih 52 posto, pokazuje istraživanje agencije GfK.

Podaci istraživanja pokazuju da je kriza i dalje utjecala na odlazak na odmor u prošloj godini, ali i na planove za godišnji odmor u tekućoj godini, ističu iz GfK u priopćenju o rezultatima istraživanja.

Istraživanje je provedeno u prosincu prošle godine na reprezentativnom uzorku od tisuću hrvatskih građana starijih od 15 godina osobnom anketom u kućanstvima.

Iz GfK ističu kako segment stanovništva koji koristi višednevni odmor izvan mjesta stalnog boravka i dalje stagnira te da je realizacija korištenja odmora u 2011. bila na razini od oko 41 posto, što je dosta ispod željenih/planiranih 51 posto.

U prošloj su godini na godišnje odmore najviše odlazili građani s područja Zagreba s okolicom (61 posto ili 5 posto više nego godinu prije), općenito iz naselja s više od sto tisuća stanovnika (oko 64 posto), a najmanje iz Slavonije (31 posto).

Najviše su na odmor išle mlađe dobne skupine, od 15 do 34 godine, njih oko 56 posto, dok je među najstarijima, 65 i više godina, na odmor išao tek svaki peti, ili njih oko 20 posto.

Po podacima GfK, osobe koje nisu u braku također su više od prosjeka odlazile na odmor (52 posto), dok su oženjeni/udate bili manje na odmoru (39 posto).

S rastom stupnja obrazovanja značajno raste i korištenje odmora - kod osoba s najnižim obrazovanjem tek ih je oko 7 posto išlo na odmor, dok je s najvišom išlo njih oko 72 posto, a vrlo bitna je i visina mjesečnih prihoda kućanstava - u kategoriji niskih prihoda oko 13 posto je putovalo na odmor, dok je kod viših i visokih primanja/puno boljih od prosjeka taj postotak između 61 i 73 posto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da su planovi/želje za odlazak na odmor u 2012. godini približno na razini prošle i onih koji planiraju i žele ići na odmor je oko 52 posto, dok čak oko 48 posto građana uopće ne računa s odlaskom na odmor izvan mjesta stalnog boravka.

Odmor u ovoj godini nešto više od prosjeka planiraju građani Zagreba s okolicom (71 posto), oni koji žive u gradovima s više od sto tisuća stanovnika (72 posto), mladi od 18 do 24 godine (72 posto), osobe s najvišim obrazovanjem (82 posto), osobe s više od 11.000 kuna prosječnog mjesečnog prihoda kućanstva (82 posto), pokazalo je istraživanje GfK.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙