FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se miran početak tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 9. siječnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija indeksa uz nisku likvidnosti, jer je dio ulagača još na zimskom odmoru, a nema ni važnijih vijesti s domaće i svjetske gospodarske scene.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,11 posto, na 1.738 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,39 posto, na 972 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 44 milijuna kuna, što je 13 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

„Godina je započela u optimističnom raspoloženju ulagača ali ipak je do kraja tjedna optimizam splasnuo te je Crobex kraj tjedan završio u minusu, unatoč rastu na najvažnijim svjetskim burzama. Investitori željno iščekuju vijesti o ovogodišnjem proračunu, a potom i reakcije agencija za kreditne rejtinge. Te vijesti trebale bi dati glavne smjernice ulagačima u idućem razdoblju, s obzirom da se godišnji poslovni rezultati kompanija očekuju tek početkom idućeg mjeseca“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Na svjetskim su burzama u prvom tjednu ove godine cijene dionica porasle, ponajviše zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva, no trgovalo se oprezno jer europska dužnička kriza i dalje prijeti.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,2 posto, dok je S&P 500 porastao 1,6, a Nasdaq indeks 2,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pa je FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao 1,2 posto.

Posljednjih mjeseci prošle godine cijene dionica na Wall Streetu uvelike su ovisile o oscilacijama tečaja eura.

„Svako slabljenje eura izazvano europskom dužničkom krizom poticalo je pad cijena dionica. No, prošlog tjedna to nije bio slučaj jer su ulagači poticaj crpili iz podataka koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva“, kaže Perić.

U fokusu ulagača idućih će tjedana biti sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja neslužbeno počinje izvješćem najvećeg američkog proizvođača aluminija Alcoe u ponedjeljak nakon zatvaranja Wall Streeta.

Jutros su na azijskim burzama cijene dionica pale, zbog obnovljenih strahovanja ulagača od širenja europske dužničke krize nakon što je Fitch smanjio kreditni rejting Mađarske na status 'bezvrijednog', dok njemački magazin Der Spiegel piše da Međunarodni monetarni fond više nije uvjeren da će Grčka uspjeti očistiti svoje javne financije.

Na europskim burzama, pak, najvažniji indeksi jutros su u blagom plusu, no trguje se oprezno.

„Što se tiče domaćeg tržišta, ne možemo očekivati značajne promjene. Zbog zimskih godišnjih odmora, dio ulagača i dalje će biti odsutan s burze, a kako za ovaj tjedan nema najavljenih značajnih makroekonomskih vijesti, očekujem stagnaciju indeksa uz slabu likvidnost“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙