FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 14. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

U nesreći talijanskog kruzera Costa Concordije, koji se u petak navečer nasukao na pješčani sprud u Tirenskom moru, prema posljednjim podacima poginule su tri osobe, ozlijeđeno je više od 30, a među stradalima nema hrvatskih državljana, doznaje se u subotu u hrvatskom ministarstvu vanjskih i europskih poslova. "Prema dosadašnjim informacijama, među stradalima i ozlijeđenima nema hrvatskih državljana. Hrvatsko veleposlanstvo u Rimu i generalni konzulat u Trstu su u kontaktu s nadležnim talijanskim službama, s njihovom službom civilne zaštite", navodi ministarstvo u izjavi za Hinu. Putnički brod dugačak 290 metara na kojemu je bilo više od 4200 putnika i članova posade nasukao se na pješčani sprud pokraj otoka Giglija u Tirenskom moru. Talijanski dužnosnici potvrdili su da su u nesreći poginule najmanje tri osobe, te da je nestao zasad neutvrđen broj osoba. Tijekom dramatične noćne akcije spašavanja u kojoj su sudjelovali i helikopteri, svi preostali putnici i članovi posade prebačeni su na sigurno. Luksuzni kruzer nasukao se na sprud samo nekoliko stotina metara od otoka Giglije i nagnuo se 20 stupnjeva na stranu, ali obalna straža tvrdi da nema opasnosti od potonuća, prenose talijanski mediji. Uzroci nesreće nisu poznati. Spasilačke službe još pretražuju brod i more u potrazi za drugim mogućim žrtvama.

BASRA

Bombaš samoubojica prerušen u policajca ubio je najmanje 32 osobe u napadu na šijitske hodočasnike koji su prolazili u subotu kroz kontrolnu postaju u južnom iračkom gradu Basri, priopćila je policija. Taj napad na kraju blagdana Arbaina, završetka četrdesetodnevnog žalovanja u spomen na mučeništvo koje je 680. podnio Husein, unuk proroka Muhameda i sin imama Alija, središnji lik šijitskog islama, dogodio se u vrijeme kada je politička kriza u Iraku obnovila strahove da će se ponovno razbuktati sektaško nasilje u zemlji. "Terorist odjeven u policijsku odoru i s lažnim policijskim dokumentima uspio je doći do policijske kontrolne postaje i raznio se među policajcima i hodočasnicima", rekao je jedan policajac koji se zatekao na mjestu napada. Najmanje 32 osobe su ubijene, među kojima 11 policajaca, a stotinjak ljudi je ranjeno kada je napadač detonirao svoj eksploziv među hodočasnicima koji su prolazili kroz kontrolnu postaju na putu prema šijitskoj džamiji na zapadu Basre.

TAIPEI

Tajvanski predsjednik Ma Ying-jeou, kandidat za drugi mandat, premoćno vodi na predsjedničkim izborima ispred šefice oporbe Tsai Ing-wen, prema projekcijama izbornih rezultata nakon polovice prebrojanih glasova. Ma iz vladajućeg Kuomintanga ima prednost od gotovo osam postotnih poena ispred suparnice iz Demokratske napredne stranke, objavili su tajvanski mediji. Ma, koji se zauzima za jačanje odnosa s Kinom, osvaja oko 53 posto glasova, dok Tsai, koja se zauzima za oslanjanje na SAD i nezavisnost spram Kine, osvaja oko 45 posto glasova. Približno 18 milijuna tajvanskih birača pozvano je da glasuju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji se održavaju istodobno.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙