FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 12. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona po kojem mobilni operateri moraju nastaviti plaćati nakanadu od šest posto na usluge u mobilnoj telefoniji do 1. srpnja 2013. godine, kada bi Hrvatska trebala ući u EU. U kriznim vremenima potrebna je jača solidarnost, a mobilni operateri i u krizi ostvaruju ogromne profite. No, glavni motiv za produljenje plaćanja posebnog poreza nije fiskalni nego socijalni i razvojni kako bi se operatere potaklo da više ulažu u infrastrukturu i smanje cijene mobilne telefonije koje su među najvišima u Europi, rekao je premijer Zoran Milanović. Osim toga, za visoke profite telekom kompanija zaslužna je i kvalitetna infrastruktura koja je izgrađena kroz protekla desetljeća, kao i poslovni ambijent koji su naslijedili, dodao je. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naveo je da će naknadom država dobiti 300 milijuna kuna godišnje koliko bi, primjerice, bilo dovoljno za zadržavanje 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji koja su izgubljena u zadnje tri godine. Osim toga, telekom kompanije nisu kod nas htjele primijeniti odluku Europske komisije o ujednačavanju roaminga na razini tri do četiri puta nižoj od hrvatske, već na roamingu ostvaruju ekstraprofite.

PERUŠIĆ - Novoizgrađeni "Logističko-distributivni centar Perušić", tvrke Lidl, veličine 32.700 četvornih metara, otvorio je danas u Perušiću predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuvši zadovoljstvo jer se tim projektom otvaraju nova radna mjesta. U taj suvremeni centar uloženo je 180 milijuna kuna, čime je osigurano zapošljavanje 150 novih radnika na području Ličko-senjske županije, rekao je predsjednik Uprave Lidla Marin Dokozić. "Posebno sam zadovoljan prisustvovati događaju gdje se otvaraju nova radna mjesta, posebno danas kada vrlo često čujemo neugodne vijesti o recesiji. Ovo je zasigurno znak optimizma i dobro je da takav znak dolazi upravo iz Like", rekao je predsjednik Josipović.

ZAGREB - Hrvatska je po indeksu ekonomske slobode za 2012. godinu umjereno slobodna zemlja, prema indeksu ekonomske slobode koji su danas objavili Wall Street Journal i zaklada Heritage, a u Hrvastkoj predstavili čelnici Adriatic instituta za javnu politiku. Indeks ekonomske slobode za Hrvatsku je 60,9, što je čini 83. ekonomijom svijeta po poretku indeksa. Vrijednosti indeksa ispod 60 znače da je zemlja neslobodna, a ispod 50 da je represivna. Ocjena Hrvatske za 0,2 boda viša je od prošlogodišnje. Prema komponentama indeksa, Hrvatska je u većini kriterija ekonomske slobode prosječna, a slabije stoji u području pravne države, sprječavanja korupcije, zauzdavanja javne potrošnje i radnog zakonodavstva. Vodeća zemlja po ekonomskim slobodama za 2012. godinu, prema indeksu ekonomske slobode, je Hong Kong, a slijede Singapur, Australija, Novi Zeland, Švicarska, Kanada, Čile itd. Među najneslobodnijima su Iran, Kongo, Burma i Venezuela.

SPLIT - Stotinjak radnika Dalmacijavina jutros su u Sjevernoj luci prosvjedovali zbog neisplate ukupno pet plaća, a za sljedeći tjedan najavljuju veliki prosvjed ulicama grada Splita. Radnici Dalmacijavina, njih ukupno 440, još ni danas nemaju saznanja niti službenog odgovora u kojoj je fazi potpisivanje ugovora s novim vlasnikom, doznaje se od sindikalnog povjerenika Lukice Bucata. "Nakon što je Agencija za upravljanje državnom imovinom našla potencijalnog kupca Salomona Berkowitza, sada sve zaostale obaveze prebacuje na njega. Koliko sam informiran, budući vlasnik još nije potpisao ugovor o kupnji Dalmacijavina pa nemamo od koga tražiti plaće. Nalazimo se u vakuum, a kroz to vrijeme ne proizvodimo i ne radimo", kazao je Bucat. Trenutno je Dalmacijavino svakom radniku dužno oko 30.000 kuna za plaće. Radnici čekaju odgovor Vlade i ministra poljoprivrede kojem su se obratili za pomoć.

ZAGREB - Godišnji rast prihoda od turizma u 2011., sudeći prema ostvarenjima u glavnoj sezoni, mogao bi biti 6,7 posto u odnosu na prihode iz 2010., dok se takav rast prihoda u ovoj godini vjerojatno neće ponoviti jer hrvatskom turizmu neće pogodovati sve izraženija nesigurnost na glavnim emitivnim tržištima eurozone ni očekivano slabljenje potrošnje, projekcije su Hrvatske narodne banke iz njenog najnovijeg Biltena. Iz HNB-a u vezi hrvatskog turizma prognoziraju i da se ove godine uz zadane turističke kapacitete i bez većih ulaganja ne može očekivati ni da će fizički pokazatelji u turizmu (dolasci, noćenja) moći osobito brzo rasti. Prema ranije objavljenim preliminarnim podacima HNB-a o tekućem računu platne bilance, prihodi od turizma (segment putovanja u platnoj bilanci koji se odnosi na strane turiste) za prvih devet mjeseci prošle godine iznosili su 6,05 milijardi eura, što je porast za 386,5 milijuna eura ili za 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2010.

ZAGREB - Hrvatska industrija u prošlogodišnjem je studenom zabilježila rast prometa na mjesečnoj razini, dok su nove narudžbe povećane i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupni desezonirani promet industrije u studenom je u odnosu na listopad porastao za 4,8 posto. Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni podaci pokazuju pad prometa industrije za 9,6 posto. Kumulativni podaci za prvih jedanaest mjeseci 2011. u odnosu na isto razdoblje 2010. pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije porastao za 0,8 posto. Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u studenom u odnosu na listopad bilježi rast narudžbi za 2,1 posto. U odnosu na studeni 2010. narudžbe su pak porasle za 22 posto. Ukupno su od siječnja do kraja studenog lani narudžbe porasle za 15,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2010

ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama tijekom 2011. godine ostvaren je promet od 5,5 milijuna putnika, što je 7,2 posto više u odnosu na 2010., a robe je prevezeno 1,5 posto manje, odnosno 9,1 tisuće tona, objavila je Agencija za civilno zrakoplovstvo. Najviše putnika i robe u prošloj godini bilo je u Zračnoj luci Zagreb, 2,2 milijuna putnika i 8,01 tisuću tona robe. Broj putnika pritom je povećan za 7,5 posto, a robe je prevezeno 1,8 posto manje nego u godini prije. Po putničkom prometu slijedi Zračna luka Dubrovnik sa 1,3 milijuna putnika, što je rast za 5,9 posto. Zračna luka Split na trećem je mjestu po broju prevezenih putnika. Kroz tu zračnu luku prošlo je 1,27 milijuna putnika, uz porast putničkog prometa za 7,1 posto.

ZAGREB - Izuzme li se obveznički promet, na Zagrebačkoj burzi likvidnost je danas ponovno slaba, a Crobexi su u negativnom području unatoč pozitivnom raspoloženju na europskim burzama. Oko podneva Crobex indeks je bio u minusu 0,27 posto, na 1.742 boda, a Crobex10 0,63 posto, na 978 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je tek 3,5 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna manje nego jučer u to doba. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Ine, u visini od 1,55 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,15 posto, na 3.703 kune. Slijedi dionica Podravke, s 398.000 kuna prometa, pri čemu joj je cijena ojačala za 0,13 posto, na 242 kune. Dionicom HT-a, pak, do podneva je bilo ostvareno svega 234.000 kune prometa, a cijena joj je oslabila 0,11 posto, na 242,5 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru, za 0,05 posto, dok je prema švicarskom franku oslabila za 0,20 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,534495 kuna, a franka 6,221713 kuna. Na vrijednosti je prema kuni dobio i američki dolar, ojačavši za 0,07 posto, te njegov srednji tečaj iznosi 5,905239 kuna. Istodobno je britanska funta oslabila 0,51 posto, na 9,062419 kuna po srednjem tečaju.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙