FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

DEN HAAG - Glasnogovornica Haaškog suda (ICTY) Nerma Jelačić potvrdila je u srijedu da se vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj nalazi u bolnici, ali je opovrgnula izjave njegovog pravnog savjetnika prema kojima je Šešelj bio "klinički mrtav". Šešelj, kojemu se pred Haaškim sudom sudi zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, nalazi se u bolnici, rekla je u Jelačić, ne preciziravši od čega boluje optuženik. "Mogu vam potvrditi informaciju prema kojoj je Vojislavu Šešelju ukazana pomoć" u bolnici, rekla je Jelačić na konferenciji za novinare održanoj u Den Haagu, odgovorivši potvrdno na pitanje novinara o tomu nalazi li se 57-godišnji Šešelj "u ovom trenutku u jednoj nizozemskoj bolnici". Jedan od Šešeljevih sudskih savjetnika, Zoran Krasić, za beogradski B92 u utorak je izjavio kako je optuženik imao srčanih ili tegoba s plućima te da je "gotovo preživio kliničku smrt". "Moram odbaciti izjave o kliničkoj smrti optuženika", izjavila je Jelačić, dodavši kako je Šešelja u srijedu u bolnici posjetila njegova supruga.

LJUBLJANA - Neuspjeh Zorana Jankovića da u srijedu dobije većinsku potporu slovenskog parlamenta za formiranje nove vlade otvara mogućnost da vladu formira Janez Janša čija je stranka na prijevremenim izborima krajem prosinca osvojila dva mandata manje od Jankovićeve, ali su izgledi za to neizvjesni, ocjenili su slovenski mediji. Janković je u tajnom glasovanju na sjednici parlamenta dobio 42 glasa, četiri manje od potrebne natpolovične većine, a parlament u novom pokušaju mora ponovno glasovati o mandataru najkasnije za dva tjedna. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk je izjavio da će održati nove konzultacije sa strankama o mandataru, ali je izrazio razočarenje "političkim driblingom" i kalkulacijama stranaka prilikom izjašnjavanja o Jankoviću. Tuerk formalno parlamentu još uvijek može ponovno predložiti Jankovića za mandatara nove vlade, no moguće je da bi i u ponovljenom glasovanju Janković dobio premalo glasova. Mogućnost kandidiranja imaju i stranke, pri čemu je najviše kombinacija da bi stranke desnog centra za mandatara mogle predložiti Janšu kao predsjednika druge najjače parlamentarne stranke.

WASHINGTON - SAD je u srijedu kategorički odbacio bilo kakvu umiješanost u ubojstvo iranskog nuklearnog znanstvenika i nazvao je iranske prijetnje zatvaranjem Hormuškog tjesnaca "opasnim i provokativnim". U petom napadu usred dana na iranske stručnjake u posljednje dvije godine, napadač na motociklu postavio je magnetsku bombu na vrata automobila 32-godišnjeg Mostafe Ahmadi-Rošana dok se vozio jednom teheranskom ulicom. U eksploziji su poginuli Ahmadi-Rošan i njegov suputnik. Nakon što je State Department prvotno odbio odgovoriti na iranske optužbe da su američki ili izraelski agenti odgovorni za taj napad, Bijela kuća i američka državna tajnica Hillary Clinton odbacili su bilo kakvu umiješanost. "Želim kategorički odbaciti bilo kakvu umiješanost SAD-a u bilo kakvu vrstu nasilja u Iranu", rekla je Clinton novinarima tijekom tiskovne konferencije s katarskim premijerom.

MUENCHEN - Muškarac osuđen za pronevjeru ubio je državnog tužitelja u zgradi njemačkog suda u srijedu, izjavio je glasnogovornik bavarskog ministarstva pravosuđa. Muškarac je ispalio tri hica u tužitelja za vrijeme čitanja presude u sudnici u Dachauu u južnoj njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj, rekao je glasnogovornik. U medijskim izvješćima se navodi da je muškarac bio optužen za pronevjeru desetaka tisuća eura.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙