FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama cijene dionica rastu drugi dan zaredom

Autor: scvi
LONDON, 16. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros ponovno ojačale, drugi dan zaredom, jer su investitore oraspoložili bolji od očekivanja američki pokazatelji.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 965 bodova. Ipak, na putu je tjednog gubitka od 2,1 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu oko 0,5 posto.

Nakon trodnevnog oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, što se zahvaljuje dobrim makroekonomskim podacima iz američkog gospodarstva, koji su barem nakratko zasjenili brige investitora oko dužničke krize u eurozoni.

„Jača uvjerenje da Europska središnja banka čini prilično dobar posao i da je spremna kupovati državne obveznice ako će biti potrebno, što sprječava potpuni kolaps na tržištima dionica. Istodobno, imamo nad glavom Damoklov mač u obliku snižavanja kreditnih rejtinga, stoga su svi na oprezu“, ističe David Thebault, čelnik trgovanja pri Global Equitiesu.

Najviše su na dobitku dionice proizvođača sirovina, zbog uzleta cijena metala na svjetskim tržištima. Dionica Rio Tinta tako je u plusu 2 posto, a Xstrate 2,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros blago ojačao, za 0,29 posto, na 8.401 bod.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙