FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Elementarna nepogoda zbog suše u N.Gradiški i 11 općina

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD/NOVA GRADIŠKA, 13. prosinca 2011. (Hina) - Zbog dugotrajne suše brodsko-posavski župan Danijel Marušić proglasio je stanje elementarne nepogode za područja Nove Gradiške i 11 općina u županiji u kojima je zbog suše otežana opskrba vodom.

Riječ je o Okučanima, Gornjim Bogićevcima, Dragaliću, Rešetarima, Starom Petrovu Selu, Novoj Kapeli, Brodskom Stupniku, Sibinju, Podcrkavlju, Bukovlju i Garčinu.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta obvezano je da u suradnji s povjerenstvima lokalnih samouprava što hitnije procijeni štete, izradi troškovnike radova i opskrbi stanovništvo vodom, a od lokalnih čelnika se traži da u okviru mogućnosti konkretnim mjerama utječu na ublaživanje posljedica suše.

Opskrba pitkom vodom stanovništva i gospodarskih tvrtaka otežana je jer se ljetna suša produžila i na jesen pa su presušili mnogi bunari. Akumulacija "Bačica", iz koje se vodom opskrbljuje oko šest tisuća novogradiških kućanstava, zbog dugotrajna izostanka oborina spala je na najniže zalihe.

Moguće teškoće u opskrbi vodom direktor tamošnjega komunalnog poduzeća "Slavča" Davor Rukavina otklonio je dogovorom s vodstvom Novske na čiji su se vodoopskrbni sustav privremeno priključili.

U općini Rešetarima najteže je stanje u mjestima u kojima nema vodovodne mreže. Od lipnja su potpuno bez vode sela Drežnik, Bukovica, dio sela Gunjavaca i dio Rešetara. Tamo stižu cisterne s vodom, a načelnik Zlatko Aga kaže da se, iako je u vodoopskrbi u zadnja dva desetljeća bilo teškoća, nikad nije dogodilo da vode nema u studenom i prosincu. Očekuje kako će sljedeće godine stanje biti nešto bolje kad u Rešetarima bude pušten u rad već izgrađen vodospremnik od 1500 prostornih metara vode.

(Hina) xsbro yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙