FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 3. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

LIPIK - Neispravna električna rasvjeta uzrok je jučerašnjeg požara u Podravkinoj tvornici "Studenac" u Lipiku. "Do požara je došlo uslijed kvara na električnoj rasvjeti, odnosno neonskoj svjetiljci", kazala je jutros Hini glasnogovornica Policijske uprave (PU) požeško-slavonske Ivana Radić. Požar je zahvatio dio proizvodnog pogona i dio skladišta za PET ambalažu na površini oko 1500 četvornih metara, doznaje se jutros u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju su sudjelovale sve pozvane vatrogasne postrojbe s ukupno 66 vatrogasaca i 19 vozila, kažu u DUZS-u te dodaju kako je nekolicini radnika zbog prekomjernog udisanja dima pružena medicinska pomoć. Požar je dojavljen jučer u 7,22 sata, stavljen je pod kontrolu u 9,45 sati, a ugašen je u 13 sati. Nakon gašenja nastavljeno je saniranje požarišta.

ZAGREB - Fotomonografiju autora Ivana Jukića i fra Vinka Prlića "Sakralna baština župe Staševica" objavili su u sunakladništvu Franjevačka provincija Presvetoga otkupitelja – Zbornik "Kačić" iz Splita i Župski ured sv. Staša iz Staševice. Fotomonografija "Sakralna baština župe Staševica" (124 str.) sadrži slikovni zapis bogate sakralne baštine staševičkoga kraja, koji pripada gradu Pločama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a smješten je na južnoj strani Vrgorsko-neretvanskog polja i u zapadnom dijelu Jezera u srednjoj Dalmaciji, desetak kilometara sjeverno od Ploča. Predgovor monografiji napisao je kolumnist Večernjega lista Milan Ivkošić, koji u tekstu oslikava svijet Dalmatinske zagore, kroz arhitektonske odnose unutar samoga sela u kojem svojim graditeljskim izgledom i mjestom susretišta neba i zemlje dominira crkva, kao kuća Božja i mjesto molitve. Katolički publicist Živko Kustić u uvodnom tekstu fotomonografije piše kratki historijat same župe, a na temelju arheoloških iskopina donosi i kratki pregled kršćanskoga života na tom području od antike do danas.

KOPAČKI RIT - U Parku prirode Kopački rit, koje je jedno od najočuvanijih močvarnih staništva u Europi, počelo je zimsko prebrojavanje ptica. Dio ptica ima stanište u Kopačkom ritu, a veći dio dolazi na proljeće, a na jesen odlazi u druge krajeve. Prošle godine tijekom zimskog prebrojavanja izbrojano je ukupno oko 21.000 komada razlitičitih vrsta ptica, odnosno 57 ptičjih vrsta. Inače u tom prirodnom staništu brojnih životinjskih i biljnih vrsta tijekom godine obitava 293 vrsta ptica, te je Kopački rit najznačajniji ornitološki rezervat ne samo u Hrvatskoj, nego u Europi. Prošle godine Park prirode Kopački rit posjetilo je oko 40.000 posjetitelja, među kojima velik broj djece, posebno školske.

OSIJEK - Sudac istrage osječkog Županijskog suda je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva (ODO) odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana protiv 22-godišnjeg osumnjičenika, koji je 1. siječnja u osječkom prigradskom naselju Josipovcu, skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala 70-godišnja mještanka, izvijestio je danas ovaj sud.

Glasnogovornik suda Miroslav Rožac kazao je Hini kako je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela, jer je osumnjičenik do sada evidentiran kao počinitelj 23 prometna prekršaja i sudionik u tri prometne nesreće, u kojima je uz materijalnu štetu bilo i ozlijeđenih osoba. Dodao je kako se osumnjičenika tereti da je automobilom upravljao u alkoholiziranom stanju i za vrijeme trajanja izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima zbog ranije počinjenih prekršaja, čime su se ostvarila sva bitna obilježja kaznenog djela za koje ga se tereti.

SPLIT - Uhićen je 23-godišnji konobar koji je u novogodišnjoj noći u tučnjavi u jednom splitskom kafiću odgrizao komadić uha 17-godišnjaku, izvijestila je danas splitska policija. Konobar je kazneno prijavljen za nanošenje teške tjelesne ozljede. Sumnjiči ga se da je 17-godišnjeg mladića napao nakon što je maloljetnik svoju bivšu djevojku, koja se nalazila u kafiću, pozvao da iziđu vani. Konobar je maloljetnika uhvatio rukama, odgrizao mu dio resice lijevog uha, a potom ga nekoliko puta udario i bacio na pod. Ozlijeđenom 17-godišnjaku pomoć je pružena u splitskoj bolnici.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙