FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tinejdžerke precjenjuju zaštitu HPV cjepivom

Autor: spuc
CHICAGO, 3. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - Neke američke tinejdžerke koje se cijepe protiv HPV-a radi spriječavanja raka grlića maternice pogrešno vjeruju da ne moraju koristiti mjere zaštite prilikom odnosa, pokazalo je američko istraživanje.

U okviru istraživanja kojeg su proveli liječnici u Cincinnatiju 339 djevojčica i djevojaka u dobi od 13 do 21 godine ispitano je o njihovom poimanju sigurnosti cjepiva nakon što su ga dobile.

Većina djevojaka koje prime cjepivo znaju za njegova ograničenja no preporučena su za sve djevojčice stare od 11 do 12 godina pa bi precjenjivanje toga cjepiva moglo povećati rizik zaraze drugim spolno prenosivim bolestima, upozoravaju liječnici.

Većina djevojaka obuhvaćenih istraživanjem smatrala je da je svejedno potrebno koristiti zaštitu prilikom odnosa no 23,6 posto vjerovalo je da je izloženo manjem riziku za zarazu drugim spolno prenosivim bolestima.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Archives of Pediatric & Adolescent Medicine pokazuju da postoji potreba za boljom edukacijom o cjepivu i njegovim ograničenjima.

Cjepiva Gardasil i Cervarix štite od sojeva ljudskog papiloma virusa ili HPV-a koji izazivaju rak grlića maternice. Gardasil također štiti i od nekih sojeva virusa koji izazivaju genitalne bradavice.

No nijedno od tih cjepiva ne može spriječiti zarazu drugim spolno prenosivim bolestima poput sifilisa, gonoreje ili HIV-a koji izaziva AIDS.

HPV cjepivo može jedino spriječiti infekciju HPV-om i ne liječi postojeće infekcije.

(Hina) xps ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙