FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija: sve više poziva na prodaju 'bezličnih' cigareta

Autor: spuc
LONDON, 30. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Britanske udruge za zaštitu zdravlja pozvale su ovoga tjedna vladu da slijedi primjer Australije u odluci da se zabrani prodaja cigareta u kutijama privlačnog dizajna i boja kako bi se spriječilo regrutiranje novih mladih pušača.

Australija se priprema biti prva nacija koja će uvesti tzv. 'bezlično' pakiranje duhanskih proizvoda do kraja 2012. godine. Na kutijama će tek biti zdravstvena upozorenja o štetnosti pušenja a privlačni dizajn bit će zabranjen. Njezine namjere četiri najveća svjetska proizvođača cigareta pokušavaju srušiti pred australskim vrhovnim sudom.

Prema istraživanju britanske zaklade za bolesti srca, objavljenom u četvrtak, više od četvrtine mladih svoje procjene o štetnosti duhanskih proizvoda temelji na izgledu kutija.

Istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno više od 2.700 mladih osoba u dobi od 16 do 25 godina, utvrdilo je da tri četvrtine smatra da bi prodaja 'bezličnih' duhanskih proizvoda sa zdravstvenim upozorenjima olakšala prestanak pušenja ili dovela do pušenja manjeg broja cigareta.

Oko 16 posto mladih kazalo je da je dizajn kutije taj koji određuje koje će cigarete kupiti, a 12 posto u izboru se vodilo činjenicom je li moderno pušiti cigarete određenog proizvođača.

Podaci britanskih vlasti pokazuju da svake godine u Engleskoj počne pušiti oko 200 tisuća mladih a više od dvije trećine Britanaca počelo je puštiti prije nego su napunili 18 godina života.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra duhan "jednom od najvećih javnozdravstvenih prijetnji s kojima je svijet ikad bio suočen". Zdravstvena statistika kaže da polovica svih pušača umire od neke od bolesti povezanih s pušenjem.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙