FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Starije pretile osobe teže se oporavljaju od posljedica padova

Autor: spuc
WASHINGTON, 30. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Starijim pretilim osobama prijeti veća opasnost od pada, pokazalo je američko istraživanje po kojem se najsporije od posljedica pada oporavljaju upravo one.

Procjenjuje se da na godinu padne barem trećina Amerikanaca starijih od 65 godina, a trećina tih padova ostavlja posljedice na zdravlje i zahtijeva liječničku obradu. Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici pokazuje da najdugoročnije zdravstvene posljedice pada imaju umjereno pretile starije osobe, a općenito najsporije su se od posljedica pada oporavljale upravo pretile osobe.

Padove se često smatralo problemom za mršave i krhke starije osobe zato što su njihove kosti posebno sklone prijelomima, no istraživanje je pokazalo da pretilost nosi svoje opasnosti.

"Pretile osobe mogu imati više teškoća s održavanjem ravnoteže", kaže Christine Himes sa Sveučilišta Syracuse u New Yorku koja je radila na istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američkoga društva za gerijatriju.

Prateći 10.755 osoba starijih od 65 godina Himes i suradnici utvrdili su da pretile osobe imaju od 12 do 50 posto veću vjerojatnost pasti tijekom dvije godine u odnosu prema onima normalne težine.

Vjerojatnost padova povećava se s rastom prekomjerne težine, a najveći je rizik u onih osoba s indeksom tjelesne mase većim od 40, to jest u onih s 40-ak kilograma viška.

No kad se promatrao samo rizik od pada s posljedicama za zdravlje, najmanji je bio u onih najdebljih, što stručnjaci objašnjavaju time da su oni 'obloženi' pa to amortizira pad, a imaju i gušće kosti.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙