FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: malo dobrih vijesti, promet mršav

Autor: neba
ZAGREB, 29. prosinca 2011. (Hina) - Kako nema poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje slabašno trgovanje, a nastavi li se klizanje cijena dionica, Crobex indeks mogao bi zaroniti na najniže razine u dvije i pol godine.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks spustio se jučer 0,5 posto, na 1.727 bodova, nedaleko najnižih razina u 2,5 godine. Crobex10 oslabio je 0,67 posto, na 967 bodova.

Od početka godine Crobex je na gubitku 18,1 posto, a Crobex10 16,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer svega 3 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna manje nego prethodnoga dana i najmanji promet od početka 2004. godine.

„Na domaćem tržištu prometi dionicama jedva da su vrijedni spomena. Tržište je, čini se, u umirućoj fazi. Ni danas ne očekujem većih pomaka“, ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva u Centar banci.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi ističu da bi se u fokusu investitora mogle naći dionice kompanija koje redovito isplaćuju dividendu, s obzirom na najave nove Vlade o uvođenju poreza na dividendu.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u studenome, a većina makroekonomista očekuje njezino slabljenje.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u studenome industrija oslabila za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Pritom njih troje očekuje pad proizvodnje između 0,8 i 3,5 posto, a jedan stagnaciju.

DZS će danas objaviti i izvješće o zaposlenosti u studenome. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u studenome broj zaposlenih pao za 8.500 osoba. Svi anketirani očekuju pad broja zaposlenih, i to između 6.000 i 14.000.

Pozitivnih signala nema ni sa svjetskih burzi. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, zbog strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni, pa je S&P 500 indeks ponovno u minusu u odnosu na početak godine.

Dow Jones indeks oslabio je 1,14 posto, dok je S&P 500 pao 1,25, a Nasdaq indeks 1,34 posto.

Na samom početku trgovanja jučer je vladalo dobro raspoloženje jer su se ulagači ponadali da velika potražnja na aukciji talijanskih trezorskih zapisa najavljuje ublažavanje dužničke krize.

No, optimizam u vezi europskih dužničkih problema naglo je splasnuo nakon podatka da su prekonoćni depoziti banaka na računima u Europskoj središnjoj banci dosegnuli rekordnih 590 milijardi eura, što znači da banke nisu voljne kreditirati jedna drugu, nego radije drže novac na računima u ECB-u po niskoj kamati.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer ulagače ponovno zabrinjava europska dužnička kriza. Na europskim burzama trguje se oprezno, u očekivanju rezultata današnje aukcije talijanskog dugoročnog duga.

„Volumeni trgovanja niski su posljednjih dana i na inozemnim burzama, a zbog blagdanskog raspoloženja ne vjerujem da će se do kraja tjedna nešto značajnije promijeniti. Ne vjerujem niti da će biti većih cjenovnih oscilacija. Znatnije pomake možemo očekivati tek nakon prvog tjedna u siječnju, kada nam počnu stizati prve makroekonomske objave i financijska izvješća kompanija“, kaže Vorkapić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙