FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija važnijih događaja u obrazovanju i znanosti u 2011.

Autor: mbur
ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Kronologija važnijih događaja u obrazovanju i znanosti u 2011.

SIJEČANJ:

31. siječnja - U najnovijem broju serije "A" uglednoga engleskoga znanstvenog časopisa "Philosophical Transactions of the Royal Society", objavljenog na mrežnim stranicama, izašla je znanstvena studija hrvatskoga stručnjaka za međunarodno pravo i direktora Odjela za pomorstvo i pravo mora na norveškom Institutu "Fridtjof Nansen" dr. Davora Vidasa. Vidas u znanstvenom članku "Antropocen i međunarodno pravo mora" objavljenom u sklopu tematskog broja časopisa "Antropocen - nova geološka epoha u povijesti Zemlje?", analizira implikacije geoloških spoznaja za dosadašnji razvoj i buduće perspektive prava mora.

VELJAČA:

1. veljače - Za ispite državne mature do ponoći se prijavilo 31. 214 učenika u Hrvatskoj, od čega 11.970 učenika gimnazija i 19.244 učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola, izjavio je Hini ravnatelj Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka. Po tim je podacima ispit državne mature prijavilo 99 posto učenika gimnazija i 94 posto učenika strukovnih škola.

3. veljače - Povodom 150. obljetnice osnutka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je izložba posvećena toj krovnoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi, na kojoj je otkriven i dar Akademije Knjižnici - odljev Bašćanske ploče koji će biti trajno izložen u prizemlju zgrade NSK. Tom izložbom, na kojoj posjetitelji mogu razgledati blizu 3000 naslova u više od 5500 svezaka objavljenih u 150 godina Akademije, započinje niz svečanih događanja kojima se ta obljetnica obilježava.

10. veljače - Nacionalne stipendije "Za žene u znanosti 2011." primile su na svečanosti u Hrvatskome državnom arhivu molekularne biologinje Rosa Karlić i Ana Knežević, liječnica Anna Mrzljak i geofizičarka Ivana Stiperski. Te prestižne stipendije za mlade hrvatske znanstvenice, koje završavaju doktorsku disertaciju iz prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja, u iznosu od četiri tisuće eura, dodjeljuje Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i korporacija L'Oreal Adria.

11. veljače - Na svečanoj promociji 895 odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola promovirano je u zvanje mentora i savjetnika. Čestitajući odgojno-obrazovnim djelatnicima ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs je istaknuo kako su promaknuti djelatnici svojom stručnošću, ljudskim, pedagoškim i metodičkim odlikama postigli uzorne rezultate u odgojnom i nastavnom radu.

18. veljače - Američko udruženje za unaprjeđenje znanosti obavijestilo je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti da je prestižna nagrada Newcomb-Cleveland za najbolji znanstveni rad objavljen u časopisu "Science" u razdoblju od svibnja 2009. do lipnja 2010. dodijeljena radu na kojemu je sudjelovalo i nekoliko uglednih hrvatskih znanstvenik. Prestižnu nagradu dobio je rad pod naslovom "A Draft Sequnce on the Neandertal Genome" koji je plod međunarodnog znanstvenog projekta u koji je je HAZU uključen na temelju sporazuma s Berlinsko-Brandenburškom akademijom znanosti, potpisanog 2006. Na opsežnu radu surađuje 56 autora iz 22 institucije među kojima i petero Hrvata: antropolog Pavao Rudan, geolog Ivan Gušić i molekularni biolog Željko Kućan te upraviteljica Akademijina Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Dejana Brajković i zagrebački molekularni biolog Tomislav Maričić, danas doktorand u Leipzigu.

26. veljače - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs dodijelio je 800 studentskih stipendija za akademsku godinu 2010./2011., od kojih je njih 650 za deficitarna zanimanja. Studentske stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno, dodjeljuje Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu na čiji je natječaj pristiglo 2.500 prijava.

OŽUJAK:

5. ožujka - Agencija za znanost i visoko obrazovanje počela je prvo tematsko vrednovanje javnih znanstvenih instituta kao jednu od svojih strateških aktivnosti temeljenu na Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. Posjeti stručnih povjerenstava javnim znanstvenim institutima počeli su 28. veljače i trajat će do 17. ožujka. U cjelokupni projekt vrednovanja bit će utrošeno oko 500 tisuća kuna.

23. ožujka - "Prošlost i budućnost 20. stoljeća" nova je knjiga eseja Viktora Žmegača u kojoj taj književni teoretičar, povjesničar, germanist i muzikolog portretira prošlo stoljeće na temelju važnih kulturoloških i filozofskih djela koja su obilježila 20. stoljeće. Knjiga Viktora Žmegača donosi 18 autorskih studija/eseja o ključnim kulturološkim i filozofskim radovima na temelju kojih se može definirati proteklo stoljeće, kazao je predstavljajući knjigu akademik August Kovačec.

24. ožujka - "Forum", časopis Razreda za književnost HAZU-a, upravo objavljenim trobrojem (1-3/2011.) obilježio je svoju polustoljetnu obljetnicu izlaženja i time potvrdio da u tradiciji hrvatskih književnih časopisa svojim dugotrajnim djelovanjem zauzima posebno mjesto. Na prvim stranicama novog trobroja objavljena je antropološka studija "Krv i revolucija" Monike Milewski, poljske antropologinje povijesti, esejistice i pjesnikinje.

29. ožujka - Udžbenik za studente međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na američkim sveučilištima i koledžima u kojem je jedno čitavo poglavlje posvećeno pitanju gospodarskog pojasa, odnosno, ZERP-a u Jadranskome moru kao primjeru dovođenja u pitanje vladavine prava pri uređenju odnosa među državama na moru, objavio je američki znanstveni izdavač Westview Press.

29. ožujka - Sveučilišni lektori i viši lektori na Filozofskome fakultetu u Zagrebu počeli su štrajk jer je, kako ističu, Ministarstvo znanosti prekršilo sporazum o povećanju plaća lektora i viših lektora potpisan 11. veljače prošle godine. Ministarstvo je pak priopćilo da radi na rješenju toga problema te da zajedno s Ministarstvom uprave radi na izmjeni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojima bi se izmijenili sporni koeficijenti lektora i viših lektora.

29. ožujka - Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodijelilo je godišnje nagrade mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2010. Dvanaestero mladih znanstvenika i umjetnika dobilo je diplome i novčane nagrade od po 4000 kuna za svoj doprinos u 2010. u području prirodnih, tehničkih, biotehničkih, humanističkih i društvenih znanosti te za interdisciplinarno područje umjetnosti.

29. ožujka - Udžbenik za studente međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na američkim sveučilištima i koledžima u kojem je jedno čitavo poglavlje posvećeno pitanju gospodarskog pojasa odnosno ZERP-a u Jadranskome moru, kao primjeru dovođenja u pitanje vladavine prava pri uređenju odnosa među državama na moru, objavio je američki znanstveni izdavač Westview Press. Udžbenik "Međunarodno pravo: suvremena pitanja i budući razvoj", što ga je, uz suautorstvo trideset autora, uredio američki profesor Sanford Silverburg, sadrži pregled glavnih tema međunarodnog prava i međunarodnih odnosa za američke studente.

TRAVANJ:

10. travnja - Festival znanosti - Sinj 2011. koji je počeo u tom gradu ujedno je i prvi regionalni festival znanosti jer na njemu, uz hrvatske, sudjeluju i znanstvenici iz Slovenije, BiH i Srbije. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a u organizaciji sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku te u suradnji s Tehničkim muzejom i British Councilom (Britanski savjet) iz Zagreba.

29. travnja - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti svečanom sjednicom u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu proslavila je 150 godina od povijesnoga govora biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Hrvatskome saboru kojim su postavljeni pravni temelji za njezin osnutak. Na sjednici je predsjednik Ivo Josipović predao predsjedniku HAZU-a akademiku Zvonku Kusiću Hrvatsku državnu nagradu za zasluge i postignuća u promicanju znanosti i gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

SVIBANJ:

17. svibnja - U povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, u KD "Vatroslava Lisinskog" održan skup posvećen tom velikom hrvatskom znanstveniku, svećeniku, filozofu, matematičaru, fizičaru, astronomu, geodetu, diplomatu i pjesniku. Ruđer Bošković svojim je djelom zadužio čitavo čovječanstvo, rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, istaknuvši kako je on bio vodeći mislilac svoga vremena i jedan od začetnika moderne znanosti.

20. svibnja - Dvadesetak predstavnika Inicijative Akademska solidarnost Zagreb prosvjedovalo je ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, pridruživši se tako kolegama u Splitu u borbi za odbacivanje predloženih zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja te nastojanjima za autonomno sveučilište i znanost. Predstavnici Akademske solidarnosti su na prosvjednoj akciji, pod nazivom "Transparent", ispisali veliki natpis crvenom i crnom bojom "U obranu autonomije", koji je potom urudžbiran ministru znanosti.

LIPANJ:

2. lipnja - Premijerka Jadranka Kosor je, nakon trosatnog sastanka u Vladi RH s rektorima hrvatskih sveučilišta, ravnateljima instituta, predstavnicima HAZU-a, sindikata i drugih članova akademske zajednice o paketu zakona o znanosti i visokom obrazovanju, ustvrdila da se s tom svojevrsnom reformom ne treba čekati niti zastajati iako je izborna godina. "Ono što je najvažnije i oko čega smo se svi složili je da znanost i obrazovanje moraju biti na jednom od prvih mjesta, odnosno, prioritet svake vlade pa tako i ove", izjavila je.

9. lipnja - Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dodijelila je gotovo 1,3 milijuna kuna za financiranje kulturno-znanstvenih aktivnosti u 2011. koji će biti raspoređeni na ukupno 127 projekata. "To je gotovo dvostruko više nego prošle godine, kad je odobreno ukupno 97 zahtjeva", kazao je ravnatelj Zaklade prof. dr. sc. Slobodan Kaštela.

13. lipnja - Studenti stručnih studija su u lošijem položaju od studenata na sveučilišnim studijima jer su češće nižeg socijalno-ekonomskog statusa, češće plaćaju školarine, životni troškovi su im veći, a vjerojatnost da dobiju stipendije ili smještaj u studentskim domovima mnogo manja, rečeno je na predstavljanju rezultata prvoga hrvatskoga istraživanja o socijalnoj i ekonomskoj slici studentskog života u Rektoratu zagrebačkog Sveučilišta. Istraživanje "Socijalna i ekonomska slika studentskog života u Hrvatskoj" provedeno je u okviru međunarodnog istraživanja o socijalnim i ekonomskim uvjetima studiranja u Europi - EUROSTUDENT - koje se usporedno provodi u 25 zemalja.

14. lipnja - Program provedbe vjeronauka u školi je uspio, ocijenio je dekan zagrebačkoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta Josip Oslić otvarajući simpozij u povodu 20. obljetnice ponovnog uvođenja vjeronauka u hrvatski školski sustav. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je kako zahvaljujući radu proteklih dvadeset godina imamo plejadu sposobnih vjeroučitelja, što je bogatstvo i za školu i za Crkvu.

21. lipnja - Vlada RH je na sjednici prihvatila prijedloge zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, koji bi trebali predstavljati institucionalni okvir za restrukturiranje visokog obrazovanja i znanosti. Protiv predloženih zakona izjasnio se HAZU, zagrebački Filozofski, Pravni i Medicinski fakultet, Sindikat Akademska solidarnost, Akademija pravnih znanosti i dr. Ministarstvo znanosti ponavlja da je tim novim zakonima definirana jednaka dostupnost visokog obrazovanja za sve i poručuje da svatko tko traži odbacivanje zakona u cijelosti, traži da se odbaci prvi put jasno definiran besplatni studij. Zakon podržavaju Vijeće veleučilišta i visokih škola, dekani pet tehničkih fakulteta te Senat Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Nezavisni sindikat znanosti i obrazovanja i dr., dok Institut Ruđer Bošković ističe da je za punu potporu zakonima potrebno uvrstiti prijedloge Instituta.

27. lipnja - Rezultati ovogodišnje državne mature pokazali su da većina hrvatskih gimnazijalaca prosječno vlada hrvatskim jezikom i matematikom, strani im jezici predstavljaju veći problem nego prošle godine, dok ispitni rezultati za biologiju, fiziku, kemiju i ostale izborne predmete pokazuju veću uniformiranost u odnosu na prošlogodišnje, uz zabilježen manji broj negativnih i veći broj odličnih ocjena, rečeno je na predstavljanju rezultata ispita državne mature 2010./2011. u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

SRPANJ:

4. srpnja - Akademik Miroslav Radman dobitnik je europske nagrade za mikrobiologiju, koju mu je u sklopu proslave srebrnog jubileja Federacije europskih mikrobioloških društava (FEMS) u Ženevi uručio predsjednik FEMS-a, profesor Bernhard Schink. Prilikom uručenja naglašeno je da je nagrada, koja se dodjeljuje svake treće godine, priznanje profesoru Radmanu za izvanredna dostignuća u mikrobiologiji, posebice za otkrića SOS sistema kod bakterija i ciljane korekcije grešaka DNK u Escherichia coli bakteriji. Riječ je, naime, o najvažnijem molekularnom sustavu za održavanje globalne genetske stabilnosti koji djeluje anti-kancerogeno.

6. srpnja - Štrajk akademskih radnika danas je službeno počeo, a njegovo trajanje ne ovisi o nama nego o vladi i ministarstvu, rečeno je na tiskovnoj konferenciji sindikata Akademska solidarnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zahtijevamo potpuno odbacivanje prijedloga zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, kao prvi korak u daljnjem razvitku visokog obrazovanja i znanosti kao javnog dobra, stoji u izjavi sindikata.

14. srpnja - Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu odlučilo je od 15. srpnja prekinuti štrajk i ponovno uspostaviti znanstveno-nastavni proces u cjelini. Vijeće je to odlučilo, kako se ističe u priopćenju, "s obzirom na tijek sjednice Sabora i s uvjerenjem da se na njoj više neće raspravljati o prijedlozima triju zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu".

22. srpnja - Međunarodno stručno povjerenstvo je hrvatskoj Agenciji za znanost i visoko obrazovanje dalo najviše ocjene u postupku stručnog vrednovanja njezina rada, čime je i na međunarodnoj razini potvrđena vjerodostojnost rada ove institucije. Agenciji je sada otvoren put za ostvarivanje punopravnog članstva u Europskoj udruzi za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA), što će i službeno biti zatraženo na jesen ove godine.

KOLOVOZ:

18. kolovoza - Šangajsko sveučilište Jiao Tong, koje od 2003. vrednuje uspješnost svjetskih sveučilišta, objavilo je popis 500 najboljih u 2011. na kojemu se prvi put našlo i Sveučilište u Zagrebu. To je dobra vijest za Sveučilište, rekao je za Hinu rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš koji drži kako će rangiranje Sveučilišta među 500 najboljih pridonijeti i njegovu prepoznavanju te otvaranju novih prostora za razvoj i suradnju, a što je posebno važno za mlade istraživače. Prva četiri najbolja sveučilišta u ovoj su godini američka - sveučilišta Harvard i Stanford, Massachsetts Institute of technology (MIT) te kalifornijsko sveučilište Berkeley.

RUJAN:

25. rujna - Kampanja pod nazivom "Godina njemačkog jezika u Hrvatskoj 2011./2012." kojom se želi potaknuti učenje tog jezika u Hrvatskoj, posebice među mladim ljudima tijekom ove školske i akademske godine, najavljena je na konferenciji za novinare u zagrebačkome kazalištu Gavelli. Početak kampanje najavili veleposlanici triju zemalja njemačkoga govornog područja - SR Njemačke dr. Bernd Fischer, Republike Austrije Jan Kickert te Švicarske Konfederacije Denis Knobel, a potporu hrvatskoga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa toj kampanji posvjedočio je ministar Radovan Fuchs.

27. rujna - Eurostudentovo istraživanje pokazalo je da je u Hrvatskoj otežan pristup visokom obrazovanju za studente iz obitelji s nižim prihodima, koji ne mogu računati na punu financijsku podršku roditelja te su često prisiljeni raditi, izvijestio je Institut za razvoj obrazovanja. Izgledi za nastavak školovanja u Hrvatskoj na visokoškolskoj razini znatno su veći za studente višeg socioekonomskog statusa, navodi se u istraživanju koje su u Hrvatskoj proveli Institut za razvoj obrazovanja i Ministarstvo znanosti.

28. rujna - Studenti zagrebačkog Filozofskoga fakulteta održali su prosvjednu akciju pred fakultetom tražeći besplatno obrazovanje, odnosno, da javno školstvo financira država te da bude dostupno svima pod jednakim uvjetima. Vijeće Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izrazilo je veliku zabrinutost što Ministarstvo znanosti ne ispunjava finacijske obveze prema tome fakultetu i Sveučilištu te prema znanstvenoj djelatnosti, priopćio je dekan Damir Boras. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs izjavio je kako je Ministarstvo izvršilo sve obveze. Rekao je i da se u prijedlogu novog zakona o visokom obrazovanju nalazi ono što sami studenti traže, a to je besplatno studiranje za sve redovite studente, te da mu nije jasno protiv čega studenti još uvijek prosvjeduju.

LISTOPAD:

3. listopada - Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu počeli su blokadu fakultetske referade zahtijevajući od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da se svim redovitim studentima toga fakulteta omogući besplatan upis na drugu godinu studiranja. Riječ je uglavnom o studentima koji su redovito završili prvu godinu studija. Dekan tog fakulteta Damir Boras izjavio je kako su studenti bili obaviješteni o plaćanju participacija za II. godinu studija te da to "nije ništa novo". Ne možemo pristati da se ne naplaćuju školarine, kazao je Boras i najavio da će studentima II. i III. godine, kojih je oko tisuću, biti ponuđena mogućnost da svotu od 6000 kuna plate u dvije rate.

4. listopada - U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu predstavljen integrirani knjižnični sustav NSK te visokoškolskih i znanstvenih knjižnica Republike Hrvatske, u kojemu sudjeluje 36 ustanova iz sustava Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske (MZOŠ).

6. listopada - U sklopu svečane sjednice Hrvatskog sabora u povodu Dana neovisnosti u sabornici su dodijeljene državne nagrade za znanost koje se dodjeljuju za iznimno važna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada. Nagradom za životno djelo u području prirodnih znanosti nagrađena je znanstvenica Instituta "Ruđer Bošković" Biserka Kojić-Prodić, za biomedicinske znanosti profesor zagrebačkog Medicinskog fakulteta Predrag Keros.

7. listopada - Agencija za znanost i visoko obrazovanje primljena je u punopravno članstvo Europskog udruženja za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA), krovne europske institucije kojoj je temeljna zadaća briga o kvaliteti visokog obrazovanja u Europskom prostoru visokog obrazovanja. To će članstvo pozitivno utjecati na povećanje mobilnosti nastavnog osoblja, znanstvenika i studenata.

12. listopada - Predstavnici studenta Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta održali su prosvjednu akciju ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa tražeći potpuno javno financiranje visokog obrazovanja i pozivajući sve studente na veliki prosvjed u petak, 14. listopada, na kojemu će, poručili su, još jedanput upozoriti da prosvjetne vlasti nisu osigurale novac za školarine studentima koji su ispunili svoje obveze.

14. listopada - Oko 70 studenata Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta, koji su se u podne okupili ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, blokiralo je ulaz u zgradu ministarstva oko dva sata posjedavši ispred ulaza, čime su simbolično prosvjedovali protiv plaćanja školarina i komercijalizacije školstva. Nakon okupljanja ispred zgrade ministarstva, noseći transparente protiv plaćanja školarina, studenti su pošli u zgradu urudžbirati simbolične uplatnice za školarinu od 6000 kuna te su tako i posjedali na ulaz, blokiravši ga.

18. listopada - Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras izjavio je da Fakultet do parlamentarnih izbora neće naplaćivati participacije u školarinama od studenta te traži da Ministarstvo znanosti preuzme te obveze i omogući svim redovitim studentima I., II. i III. godine javno financirano obrazovanje. Nakon te odluke studenti su deblokirali studentsku referadu, koje je bila blokirana od 3. listopada, najavivši da ne odustaju od borbe za ostvarenje svoga krajnjeg cilja - potpuno javno financiranog obrazovanja.

24. listopada - Nakon što je prošlo sedam dana od zadnje blokade na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, studenti su danas opet započeli blokadu studentske službe, uprave, dekanata i najveće fakultetske dvorane D7. Kao razlog nezadovoljstvu navode kako, unatoč najavi dekana Fakulteta Damira Borasa nakon izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada po nalogu uprave svejedno tako upisanim studentima odbija izdavati potvrde koje su im potrebne radi ostvarivanja studentskih prava. Dva dana nakon te odluke, blokada je ipak prekinuta jer je na studentskom plenumu odlučeno da je to rasipanje resursa.

STUDENI:

4. studenog - Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je počasni doktorat prof. dr. sc. Mladenu Vraniću sa Sveučilišta u Torontu za iznimne doprinose u istraživanju i liječenju šećerne bolesti, kao i za suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu te za afirmaciju zagrebačkog sveučilišta u međunarodnoj akademskoj i istraživačkoj zajednici. Internist prof. dr. Mladen Vranić (1930., Zagreb) objavio je više od 280 znanstvenih radova citiranih više od 7500 puta. Dobitnik je niza prestižnih međunarodnih priznanja, uključujući i dva najvažnija priznanja za istraživanje dijabetesa.

10. studenog - Unatoč tomu što je kockanje u Hrvatskoj maloljetnicima zabranjeno, 83 posto srednjoškolaca iz četiriju najvećih hrvatskih gradova barem jedanput u životu igralo je neku igru na sreću, a 12 posto onih koji kockaju već ima ozbiljne psihosocijalne teškoće zbog toga. To je pokazalo istraživanje "Navike i obilježja kockanja adolescenata u urbanim sredinama u Hrvatskoj", a podatci su prikupljeni na slučajnom uzorku od 1952 srednjoškolca iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, od prvoga do završnog razreda gimnazijskoga, četverogodišnjeg strukovnog i trogodišnjeg strukovnog srednjoškolskog programa.

25. studenog - Akademik Miroslav Šicel, istaknuti povjesničar hrvatske književnosti, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti preminuo je u Zagrebu u 86. godini. Miroslav Šicel (Varaždin, 16. kolovoza 1926.) diplomirao je 1950. na studiju jugoslavenskih jezika i književnosti te ruskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

PROSINAC:

2. prosinca - Na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu otvoren je Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku - prvi PET/CT centar za predklinička istraživanja u regiji koji će omogućiti nova, in vivo znanstvena istraživanja u području tumora, kroničnih degenerativnih bolesti te praćenje metaboličkih tokova širokog spektra radioizotopima markiranih bioaktivnih tvari u živom organizmu.

15. prosinca - Molekularni genetičar dr. Tomislav Domazet-Lošo s Instituta Ruđer Bošković i prof. Diethard Tautz s Instituta Max Planck za evolucijsku biologiju u novom su istraživanju dokazali kako važnu ulogu u evoluciji genoma, osim kopiranja, ima i spontano stvaranje potpuno novih gena, što otvara prostor preispitivanju osnovnih teorijskih postavki u biologiji.

16. prosinca - U akademskoj godini 2010./2011. na hrvatskim je sveučilištima bio ukupno 3451 doktorand, to jest osobe u postupku stjecanja doktorata, od kojih su 1823 ili 52,8 posto bile žene, objavio je Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske. Njih 101 je prijavio doktorat, a 3350 su u prošloj godini upisali neku godinu doktorskog studija.

(Hina) xmb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙