FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reagiranje Uprave Hine na priopćenje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava

Autor: ista
ZAGREB, 22. prosinca 2011. (Hina) - Uprava Hine u priopćenju u cijelosti kao neistinite i tendenciozne odbacuje tvrdnje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) iz današnjega priopćenja u kojem se navodi da "državna Hina krši autorska novinarska prava obavljanjem djelatnosti press clippinga 'na crno' (izbjegavanjem zakonski propisanog plaćanja autorskih naknada novinarima".

Uprava Hine u cijelosti kao neistinite i tendenciozne odbacuje tvrdnje Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) iz današnjega priopćenja kojega je potpisao njegov predsjednik Ivica Grčar, a u kojem je ustvrdio da „državna Hina krši autorska novinarska prava obavljanjem djelatnosti press clippinga 'na crno' (izbjegavanjem zakonski propisanog plaćanja autorskih naknada novinarima.“

Uprava Hine začuđena je tom tvrdnjom jer je upravo Ivica Grčar kao predsjednik DZNAP-a s Hinom potpisao 13. travnja 2010 „Ugovor o uvjetima i naknadama za korištenje novinarskih autorskih djela od strane Hine“.

Na Ugovoru od sedam stranica definirani su uz ostalo i uvjeti i rokovi dostavljanja podataka i plaćanja autorskih naknada DZNAP-u.

Istim Ugovorom određeno je da „u svrhu provjere točnosti podataka (uredno knjigovodstvo i evidenciju prihoda) Hina se obvezuje revizorskoj kući odabranoj od strane DZNAP-a osigurati pravo uvida u za to relevantnu dokumentaciju“.

DZNAP i njegov predsjednik Grčar koji samostalno i pojedinačno zastupa to Društvo nije iskoristio pravo da ukoliko sumnja, pošalje revizorsku kuću na što ima pravo temeljem Ugovora, već se odlučio bez ikakve argumentacije, paušalnim i neistinitim tvrdnjama pamfletskoga tipa javno naštetiti ugledu Hine.

Također u maniri iz nekih prošlih vremena Grčar u priopćenju tvrdi „da Hina protivno zakonu kulturno dobro novinske arhivske građe (bivše Vjesnikove novinske dokumentacije) drži u Kerestincu pokraj Zagreba nedostupno javnosti i osobito novinarima“.

Upravo je suprotno, Hina u skladu sa zakonom tu građu drži u zakonom propisanom prostoru Hrvatskog državnog arhiva i za to plaća iz vlastitih sredstava odgovarajuću mjesečnu naknadu.

Također je suprotno tvrdnjama g. Grčara da je ta građa nedostupna javnosti i osobito novinarima, jer svatko može u skadu sa zakonom i procedurom doći do bilo kojeg dijela te arhivske građe, a da je tome tako, dokaz su i fakture koje je DZNAP, odnosno HDS-ZAMP (Hrvatsko društvo skladatelja-zaštita autorskih muzičkih prava) temeljem Hininih izvješća po uvjetima iz gore navedenoga potpisanoga Ugovora, poslao i koje je Hina uredno platila.

Uz tvrdnju da će „DZNAP pokrenuti zakonski postupak nadzora Hine“ i „pozvati Vladu i Sabor da izuzmu novinsku arhivsku građu iz Hine, podsjećamo da je Vlada putem Ministarstva kulture 14. veljače 2008. obavijestila Upravu Hine (po njezinom ranijem upitu), da je „jednokratno isplaćenom donacijom Vlade Republike Hrvatske završen razvojni projekt povezivanja Hine i novinske dokumentacije Vjesnika“. Dodajemo također da je Upravo vijeće Hine 19. studenoga 2009. upozorilo Ministarstvo kulture da će „ako ne osiguraju sredstva za projekt povezivanja i digitaliziranja Vjesnikove novinske građe (a što je bio zaključak Sabora) svih 14 zaposlenika koje je Hina preuzela iz Vjesnika, postati tehnološki višak“.

Vlada nije odgovorila, a Hina unatoč tome, na uštrb svih zaposlenika nije dala otkaz tim radnicima, a isto tako ni do danas nije odbila niti jedan zahtijev za korištenjem arhivske građe, za čiju skrb i smještaj plaća naknadu Hrvatskom državnom arhivu.

Pozivamo predsjednika DZNAP-a, g. Grčara da javnosti odgovori, a posebno novinarima kao autorima, kada je održana zadnja skupština DZNAP-a, gdje su objavljeni osnivački dokumenti DZNAP-a, na temelju kojih dokumenta je Državni zavod za intelektualno vlasništvo, izdao, produžio licencu za kolektivno zastupanje autorskih prava DZNAP-u, ima li DZNAP ugovore s nakladnicima i s kojima, kao što to ima s HINA-om i posjeduje li potrebnu međunarodnu licencu.

I na koncu, neka g. Grčar odgovori gdje su novci koje je DZNAP prikupio u zadnje tri godine odnosno, gdje se mogu dobiti na uvid podaci koliko su i koji autori, temeljem autorske naknade, dobili novaca. Po grubim procjenama riječ je o oko 2 do 3 milijuna kuna koje je DZNAP trebao prikupiti u zadnje tri godine.

Hina je kao javni servis, a s ciljem, objektivnog izvještavanja na temelju argumenata, spremna sve podatke objaviti, čim ih g. Grčar dostavi. U protivnom Uprava HINE će pokrenuti zakonski postupak nadzora Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.

Uprava Hine

(Hina) pp yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙