FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski parlament glasuje o genocidu u Armeniji

Autor: rtom
PARIZ, 22. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Francuski zastupnici počeli su u četvrtak raspravljati o prijedlogu zakona kojim bi se kažnjavalo nijekanje genocida u Armeniji iz 1915., što je u Parizu praćeno prosvjedima frankoturske zajednice i prijetnjama Turske da će uzvratiti sankcijama bude li zakon izglasan.

Nedaleko od parlamenta uz policijsko osiguranje nekih 4.000 ljudi okupilo se na poziv frankoturskih udruga uz poruke da "povijest ne smije služiti politici".

Prijedlog zastupnice vladajuće stranke iz Marseillea gdje živi brojna armenska zajednica predviđa kaznu zatvora do godinu dana te globu od 45.000 eura za nijekanje genocida u Armeniji koji Francuska priznaje kao genocid od 2001.

Turska priznaje da je u ratu pola milijuna Armenaca ubijeno i prisilno deportirano u Irak, Siriju i Libanon, tadašnje pokrajine otomanskog carstva, no ne priznaje genocid. Optužuje Pariz da novim zakonom želi za predsjedničke izbore u travnju pridobiti glasove pola milijuna Armenaca koji žive u Francuskoj.

Službena Ankara pokušavala je spriječiti glasovanje. Obećala je povući svog veleposlanika i protjerati francuskog iz Turske, zatim francuske tvrtke istisnuti s turskih tržišta i zamrznuti kulturnu suradnju. Premijer Recep Tayyip Erdogan u srijedu navečer rekao je da će u četvrtak najaviti koje će biti prve mjere.

Međutim, Turska i Francuska, koje su u 2010., ostvarile razmjenu od 12 milijarda eura, povezane su međunarodnim ugovorima unutar Europske unije i Svjetske trgovinske organizacije. Turska je kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju, a jedan od najoštrijih protivnika turskome članstvu je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Odnosi dviju zemalja krizni su od 2007., kada je preuzeo vlast.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙