FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 22. prosinca

Autor: slek
ZAGREB, 22. prosinca 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 22. prosinca.

SARAJEVO - Dragan Paravinja, kojega se sumnjiči za ubojstvo Antonije Bilić iz Drniša, pojavit će se na ročištu na Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu, kako bi mu se izrekla drugostupanjska presuda po optužnici koja ga tereti za silovanje počinjeno u okolici Jahorine 2002. Prvostupanjski je osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. Pravosudni dužnosnici BiH potvrdili su da će nakon provedenog postupka Paravinja biti vraćen u Hrvatsku.

DAMASK - Prvi promatrači Arapske lige trebali bi stići u Siriju. Skupina će biti sastavljena od promatrača zaduženih za sigurnost, pravo i administraciju, dok bi stručnjaci za ljudska prava trebali doći naknadno. Promatračku misiju predvodit će general Mohamed Ahmed Mustafa al-Dabi, bivši šef sudanske vojne obavještajne službe.

RIM - Talijanski senat glasovat će o paketu mjera štednje talijanske vlade. Vlada je prošloga tjedna u zastupničkom domu lako dobila potporu za svoje mjere kojima je cilj treće najjače gospodarstvo eurozone spasiti od financijske katastrofe. Zastupnici su s 495 glasova za i 88 protiv odobrili 33 milijarde eura vrijedan paket koji će zahvatiti sve, od mirovina do oporezivanja nekretnina. Plan, kojemu se protive talijanski sindikati i oporbena Sjeverna liga, na snazi je otkako je Montievoj vladi izglasano povjerenje 4. prosinca. No, da bi i dalje bio na snazi potrebno je dobiti odobrenje parlamenta u roku od 60 dana.

PARIZ - Francuski parlament raspravljat će o nacrtu zakona koji nezakonitim proglašava nijekanje da je masovna egzekucija Armenaca u Otomanskom carstvu bila genocid. Turski predsjednik Abdullah Guel pozvao je u utorak Francusku da odustane od "neprihvatljiva" prijedlog zakona smatrajući da to će spriječiti objektivno povijesno istraživanje događaja od 1915. do 1917. koje su Francuska i još dvadesetak zemalja prepoznali kao genocid. Turske su vlasti usmrtile oko milijun i pol Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata u granicama tadašnjeg Osmanskog carstva. Turska priznaje oko pola milijuna žrtava, ali koji, po njoj, nisu bili žrtve genocida nego posljedica rata.

ZAGREB - Hina će u tri dijela objaviti kronologiju najvažnijih događaja iz svijeta u ovoj godini.

Dežurni urednici:

Noć: Damir Hainski

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Slavoljub Leko

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbcav ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙