FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riječki gradski proračun bit će 835 milijuna kuna

Autor: hsup
RIJEKA, 21. prosinca 2011. (Hina) - Gradsko vijeće Rijeke usvojilo je danas proračun za 2012. koji iznosi 835 milijuna kuna, što je 10,7 posto manje u odnosu na prve izmjene i dopune proračuna za 2011., a posljedica je nastavka krize i otežanih gospodarskih uvjeta.

Također, danas su usvojene i projekcije, prema kojima će proračun za 2013. biti 757,5 milijuna kuna, a za 2014. planira se 725,8 milijuna kuna.

Prema obrazloženju, smanjenje proračuna za 2012. godinu u odnosu na prvi rebalans za 2011. proizlazi iz smanjenja primitaka od zaduživanja. U 2011. planirani su primici od zaduživanja od 116,4 milijuna kuna, uglavnom od preuzimanja ulaganja gradskih tvrtaka u sportske objekte i prometnice, a u 2012. planiraju se zaduživanja od 39 milijuna kuna – za zajmove za preuzimanje prometnice i za gradnju centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da su rashodi za javne potrtebe u kulturi smanjene za 37 posto, u sportu za 34 posto, za naknade građanima za 13 posto, sredstva za rad političkih stranaka za 10 posto, protokola za 11 posto, plaće proračunskih korisnika za 3 posto, itd. Povećana su izdvajanja za projekte kao što su izgradnja „Marišćine“, za sanaciju odlagališta Viševac, za poboljšanje učinkovitosti toplinskog sustava, potpore poduzetništvu i druga.

Unatoč okolnostima i dalje će gotovo 250 milijuna kuna biti namijenjeno za financiranje kapitalnih projekata, pa je proračun zadržao razvojnu komponentu, rekao je Obersnel te je istaknuo da vjeruje da će s novom vladom uslijediti i novi odnos prema jedinicama lokalne samouprave, odnosno promjena porezne politike koja se odnosi na lokalne jedinice i njihove prihode.

U višesatnoj raspravi Hrvoje Burić (HDZ) je rekao da je proračun neodrživ, nerazvojan i nesocijalan, da Riječani ni u sljedećoj godini neće ništa dobiti od gradske vlasti, da će biti neupisane djece u vrtiće, manje novca za besplatnu prehranu novorođenčadi, za osobe s invaliditetom, skuplji voda, plin i prirez, da se grad sustavno gospodarski uništava, a da se na račun Riječana bogate SDP-ovi tajkuni.

Ernest Cukrov ( Autonomna regionalna stranka Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, otoka i Rijeke – ARS ) reagirao je na to ustvrdivši da je "gospodarstvo Rijeke uništila primitivna HDZ-ova vlast koja je u nju dovela desetak torbara, političkom logikom 90-tih smjenila ljude, razorila gospodarstvo i u Rijeku dovodila kriminalce".

Sjednica Gradskog vijeća je nastavljena raspravama o prijedlogu programa javnih potreba u kulturi, sportu i drugom.

(Hina) xhsup ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙