FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: sunitski čelnik optužuje Malikija da se ponaša "kao Sadam"

Autor: akoz
AMMAN, 20. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Irački premijer Nuri al-Maliki ponaša se kao Sadam Husein nastojeći ušutkati oporbu te riskira izazvati novi otpor diktaturi, rekao je u utorak jedan od Malikijevih prethodnika na premijerskom položaju.

Iračke vlasti u ponedjeljak su protiv zamjenika iračkog predsjednika Tareka al-Hašemija izdale uhidbeni nalog zbog sumnji u povezanost s terorizmom, a na državnoj televiziji je objavljeno da su Hašemijevi tjelohranitelji priznali da su planirali i izveli atentate i da ih je financirao i podržavao zamjenik predsjednika.

Ijad Alavi, koji vodi od sunita podržan stranački blok Irakija, rekao je da je "užasno iznositi fabricirana priznanja".

"To me osobno podsjeća na ono što je činio Sadam Husein kada je optuživao svoje političke protivnike da su teroristi i urotnici", rekao je Alavi agenciji Reuters.

Irački potpredsjednik Tarik al-Hašemi odbacio je optužbe protiv sebe kao fabricirane i dio spletki premijera Malikija te izrazio spremnost da izađe pred suce u autonomnoj iračkoj regiji Kurdistan, gdje je otputovao nakon što je izdan nalog za njegovo uhićenje.

Najmanje 13 Hašemijevih tjelohranitelja je uhićeno posljednjih tjedana. Posljednjih dana traje spor šijitskog premijera Malikija sa svjetovnim parlamentarnim blokom Irakija, u kojem sudjeluje Hašemi. Irakija je u subotu obustavila svoj rad u parlamentu i oštro kritizirala način Malikijeva monopoliziranja vlasti.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙