FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Uhidbeni nalog za potpredsjednika Hashemija

Autor: mtro
BAGDAD, 19. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Iračke vlasti u ponedjeljak su protiv zamjenika iračkog predsjednika Tareka al-Hashemija izdale uhidbeni nalog zbog sumnji u povezanost s terorizmom, dok se zemlja nalazi u teškoj političkoj krizi nakon odlaska američkih postrojbi.

Uhidbeni nalog za sunita Hashemija dodatno je ugrozio krhki sporazum o podjeli vlasti između iračkih frakcija koji je omogućio formiranje vlade na čelu s šijitom Nurijem al-Malikijem.

Prema dužnosnicima sigurnosti i pravosuđa, peteročlani pravosudni odbor je u ponedjeljak izdao uhidbeni nalog protiv Hashemija, sukladno antiterorističkim zakonima. Taj odbor je već ranije Hashemiju odredio zabranu putovanja u inozemstvo.

Na državnoj televiziji je objavljeno da su Hashemijevi tjelohranitelji priznali da su planirali i izveli atentate i da ih je financirao i podržavao zamjenik predsjednika.

Najmanje 13 Hashemijevih tjelohranitelja je uhićeno posljednjih tjedana. Posljednjih dana traje spor šijitskog premijera Malikija sa svjetovnim parlamentarnim blokom Iraqiya, u kojem sudjeluje Hashemi.

Iraqiya je u subotu obustavila svoj rad u parlamentu i oštro je kritizirala način premijerova monopoliziranja vlasti.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙