FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Milijuni hodočasnika slave Ašuru u Kerbali

Autor: vrad
KERBALA, 6. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Oko tri milijuna hodočasnika sudjeluje u utorak u iračkom gradu Kerbali na glavnoj proslavi Ašure, šijitskog blagdana oplakivanja smrti imama Huseina, dan nakon napada u kojima je u više gradova u središtu Iraka poginulo 29 ljudi.

"Broj hodočasnika koji su došli u Kerbalu radi proslave Ašure dosegnuo je oko tri milijuna", rekao je agenciju France Presse upravitelj pokrajine Amal al-Din al-Har.

Ašura je blagdan na koji se vjernici sjećaju mučeništva imama Huseina, unuka proroka Muhameda i trećeg imama šijitizma koji je 680. ubijen u Kerbali. Vrhunac desetodnevne proslave blagdana je u utorak.

Hodočasnici su se, kao i svake godine, okupili ispred mauzoleja imama Huseina i njegova polubrata Abasa koje su ubili ljudi omejadskog kalifa Jazida u bitci u pustinji Kerbali, 110 km južno od Bagdada.

Kako navodi Iftikar Abas, direktor turističkog ureda u Kerbali, većina hodočasnika su Iračani, a oko 650 tisuća su stranci, među kojima 220 tisuća iz arapskih zemalja i 430 tisuća iz drugih zemalja.

Za sigurnost proslave u Kerbali bilo je zaduženo 28 tisuća redarstvenika i vojnika, uz pomoć helikoptera.

U ponedjeljak je u nizu bombaških napada na šijitske vjernike ubijeno najmanje 29 osoba, a gotovo 80 je ranjeno u Bagdadu, Hili i Latifiji.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙