FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski predsjednik ponudio pomoć Sj. Koreji

Autor: brad
PEKING, 20. prosinca 2011. (Hina/AFP/Reuters) - Kineski predsjednik Hu Jintao posjetio je u utorak sjevernokorejsko veleposlanstvo u Pekingu kako bi izrazio sućut zbog smrti čelnika Kim Jong Ila, dajući na taj način znak potpore Pekinga svojim vezama s Pjongjangom u situaciji u kojoj ta zemlja doživljava nesigurnu tranziciju vlasti.

Njegov posjet, o kojemu javlja kineska službena agencija Xinhua, uslijedio je nakon poruke koju je u ponedjeljak uputilo kinesko vodstvo da Peking daje potporu izoliranoj Sjevernoj Koreji i izražava povjerenje u Kim Jong Una, Kim Jong Ilova mladog i malo poznatog nasljednika.

Izvješće Xinhue ne navodi što je Hu rekao tijekom posjeta veleposlanstvu ali njegova gesta - neuobičajena za najvišeg kineskog čelnika - sama po sebi dovoljno govori o naporima Pekinga da pokaže potporu Pjongjangu pod vodstvom mladog Kima.

Osiromašena i na udaru međunarodnih sankcija zbog poduzimanja niza nuklearnih i raketnih pokusa od 2006. godine, Sjeverna Koreja sve se više okretala Pekingu kako bi joj pomogao ispuniti prazninu zbog izostanka pomoći iz SAD-a i Južne Koreje.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙