FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija poziva S.Koreju da zaustavi nuklearne aktivnosti

Autor: bcav
MOSKVA, 1. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Rusija je u četvrtak pozvala Sjevernu Koreju da zaustavi program obogaćivanja urana i dopusti dolazak UN-ovih inspektora kako bi se otvorio put nastavku šestostranih pregovora.

Pyongyang je u srijedu objavio da nastavlja s obogaćivanjem urana u nuklearki Yongbyon, a zapadne sile vjeruju da, zajedno s plutonijskim programom, to otvara mogućnost proizvodnje nuklearne bombe.

Moskva je pozvala Pyongyang da dopusti inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kontrolu programa za koji Sjeverna Koreja tvrdi da služi isključivo u miroljubive svrhe.

"Pozivamo naše sjevernokorejske partnere da uvedu moratorij na sve nuklearne aktivnosti, uključujući obogaćivanje urana, i da pozovu stručnjake IAEA-e u kontrolu nukelarnog centra Yongbyon", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Šestostrani pregovori u kojima sudjeluju dvije Koreje, SAD, Kina, Japan i Rusija propali su 2008., a godinu dana poslije UN-ovi inspektori protjerani su iz Sjeverne Koreje.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙