FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokrenut projekt uspostave TV kanala u BiH na hrvatskom jeziku

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. prosinca 2011.(Hina) - Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Rudo Vidović izjavio je kako je pokrenuo postupak uspostave televizijskog programa na hrvatskom jeziku koji bi se proizvodio u okviru postojećeg javnog radio-televizijskog sustava u toj zemlji.

"Pripremljen je nacrt teksta izmjena i dopuna zakona o javnom RTV sustavu BiH i zakona o javnom televizijskom kanalu na hrvatskom jeziku. Sada slijedi zakonodavna procedura, a ovih dana očekujem upućivanje tog teksta u parlamentarnu proceduru", izjavio je Vidović kako ga u ponedjeljak citira sarajevsko "Oslobođenje".

Vidović je dodao kako je ministarstvo kojemu je na čelu izradilo i poseban elaborat koji sadržava tehnička rješenja za upostavu novog televizijskog kanala na hrvatskom jeziku.

Ministar Vidović, koji dužnost obnaša u tehničkom mandatu još od listopada 2010. godine, upozorio je ipak kako je nemoguće kada će i hoće li uopće doći do pokretanja takvog programa s obzirom da cijeli projekt ovisi o volji parlamentaraca.

Dom naroda Parlamenta BiH ranije ove godine, na inzistiranje zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990., obvezao je Vijeće ministara BiH da pokrene postupak uspostave televizijskog programa na hrvatskom jeziku uz obrazloženje kako postojeći programi ne zadovoljavaju potrebe hrvatskog naroda za ravnopravnom zastupljenošću unutar javnog RTV sustava.

Uspostavi posebnog programa na hrvatskom jeziku protive se političke stranke s bošnjačkim predznakom, no takav projekt ne podupire ni međunarodna zajednica čije je stajalište da ravnopravnu zastupljenost hrvatskog jezika treba osigurati unutar već postojećeg sustava.

Javni RTV sustav u BiH kompliciran je kao i cijela unutarnja struktura te države. Čine ga Radio-televizija BiH (BHRT), koja emitira jedan televizijski i jedan radijski program te dva entitetska javna emitera, također s po jednim televizijskim i radijskim programom.

BHRT te RTV FBiH i RTV Republike Srpske (RTRS) financiraju se iz pretplate i marketinških prihoda s tim da se polovica sredstava prikupljenih od pretplate izdvaja za BHRT dok po 25 posto dijele entitetski emiteri.

Predsjednik RS Milorad Dodik prošlog je tjedna pozvao na ukidanje BHRT s obrazloženjem da državna televizija ne predstavlja interese njegovih glasača.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙