FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janković uvjeren da može sastaviti koaliciju

Autor: lfia
LJUBLJANA, 7. prosinca 2011.(Hina) - Vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković izjavio je u srijedu kako vjeruje da će uspjeti sastaviti koalicijsku vladu, ali da ne želi otkrivati preliminarne razgovore koje je o tome vodio proteklih dana.

"To su prvi razgovori tijekom kojih svatko predstavlja svoje poglede, ali su konstruktivni. Poslije ćemo se dogovoriti kako ih nastaviti", rekao je Janković novinarima uoči sastanka s 28 izabranih zastupnika svoje stranke Pozitivna Slovenija s kojima će imati relativnu većinu u novom parlamentu, ali ne i potrebnu natpolovičnu većinu od 46 zastupnika. Zbog toga će u koalicijsku vladu morati uključiti još najmanje dvije ili tri stranke.

Na pitanje vjeruje li na osnovi dosadašnjih razgovora s predsjednicima triju stranaka da može sastaviti koaliciju, Janković je odgovorio protupitanjem: "Zašto je ne bih mogao sastaviti?"

Janković nije htio ništa reći o suzdržanosti predsjednika Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora glede ulaska u buduću Jankovićevu vladu, niti komentirati njegovu primjedbu o "autokratskom" stilu kojemu je Janković navodno sklon.

"O tome pitajte Pahora, on je sklon čestu davanju javnih izjava", odgovorio je Janković na izazov da kaže što misli o takvoj Pahorovoj retorici.

Janković je preliminarne razgovore o koaliciji proteklih dana osim s Pahorom vodio i s predsjednikom Demokratske stranke (DESUS) Karlom Erjavcem, te predsjednikom Građanske liste Gregorom Virantom. Za kraj ovog tjedna najavljeni su i razgovori s predsjednikom Slovenske pučke stranke (SLS) Radovanom Žerjavom.

Mogući koalicijski partneri s kojima je Janković do sada razgovarao u svojim prvim izjavama daju do znanja da taktiziraju, što je uobičajeno, ali se razgovori nastavljaju, navode Jankovićevi suradnici, uvjereni da će se koalicijski dogovor postići na vrijeme i da će sastav buduće vlade biti poznat prije isteka godine.

Predsjednica kršćansko-narodne stranke Nove Slovenije (NSI) Ljudmila Novak rekla je u srijedu za televizijsku postaju A-kanal da je prihvatila Janakovićev poziv na razgovore za idući tjedan, ali da će ta stranka biti "konstruktivna oporba" jer je i prije izbora biračima obećala da je spremna ući samo u vladu desnog centra, koja bi bila sastavljena da je relativnu većinu u parlamentu osvojila Slovenska demokratska stranka.

(Hina) xfl ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙