FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski Vrhovni sud potvrdio oslobađanje 550 Palestinaca

Autor: dhai
JERUZALEM, 16. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Izraelski Vrhovni sud u petak je odbio žalbe izraelskih žrtava palestinskih napada protiv oslobađanja 550 palestinskih zatvorenika ovoga vikenda, objavio je izraelski vojni radio.

To potvrđuje odluku Izraelske zatvorske službe da se zatvorenici oslobode u nedjelju, čime bi se do kraja ispunio sporazum o razmjeni zatočenika u okviru kojeg je oslobođen izraelski vojnik Gilad Shalit. U srijedu je zatvorska služba objavila popis od 550 zatvorenika koji će biti oslobođeni.

Među njima, za razliku od skupine od 477 zatočenika oslobođenih u listopadu istodobno sa Shalitom, nema istaknutijih palestinskih boraca, naveli su palestinski izvori.

Odvjetnici izraelskih žrtava u četvrtak su podnijeli žalbu Vrhovnom sudu zahtijevajući da se oslobađanje Palestinaca odgodi kako bi se omogućila puna javna rasprava o tom pitanju. Žalbu su podnijele dvije obitelji i anti-teroristička organizacija Shurat HaDin, protiveći se oslobađanju zatvorenika koje su nazvali "teroristima".

Vrhovni sud je u pravorijeku rekao da ne može intervenirati jer je odluka o oslobađanju zatvorenika politička odluka vlade kao dio razmjene za vojnika Shalita, oslobođenog 18. listopada. Novu skupinu od 544 muškaraca i šest žena, izabrao je Izrael i ona ne uključuje članove Hamasa ili Islamskog džihada.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, izraelski dužnosnik rekao je za AFP da nitko od njih nije "okrvavio ruke".

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙