FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Panetta Izraelu: vratite se za "vražji stol" i pregovarajte

Autor: vkla
WASHINGTON/ZAGREB, 4. prosinca 2011. (Hina) - Američki ministar obrane Leon Panetta zatražio je od Izraela da se vrati za "vražji stol" i nastavi mirovne pregovore s Palestincima, izvijestio je u nedjelju CNN.

U govoru na Brookings institutu u petak, Panetta je pozvao Izraelce da se vrate pregovorima s palestinskim vlasima.

"Vratite se za vražji stol. Samo se vratite", kazao je Panetta na neuobičajeno netaktičan način. Istaknuo je da je sada glavni problem što se "Izraelce ne može natjerati da se vrate za vražji stol i sjednu kako bi se počelo raspravljati o razlikama".

Američki ministar govorio je na otvaranju Saban Foruma 2011., godišnjeg okupljanja američkih i izraelskih dužnosnika i kreatora politike, koji organizira Saban Centar za bliskoistočnu politiku pri Brookingsu.

Panetta je također upozorio da je Izrael sve izoliraniji u regiji, te da za sigurnost nije dovoljno oslanjati se samo na jaku vojsku, već treba koristiti i diplomaciju.

"Nažalost, tijekom posljednjih godinu dana svjedoci smo da se izraelski tradicionalni partneri u regiji po pitanju sigurnosti sve više udaljavaju i da Izrael biva izoliran". Također je obustavljeno traganje za sveobuhvatnim bliskoistočnim mirom, dodao je.

Poručio je da bi izrael trebao izgladiti nesporazume sa zemljama poput Turske, Egipta i Jordana, s kojima dijeli interes za stabilnost Bliskog istoka. Panetta posebno važnim smatra veze Izraela i Turske.

Iako je kritički progovorio o Izraelu, poručio je da će "Izrael u SAD-u uvijek imati nepokolebljivu potporu".

(Hina) xvk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙