FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoke cijene nafte prijete globalnom gospodarskom rastu

Autor: mpuk
SINGAPORE, 14. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Visoke cijene nafte mogle bi dodatno usporiti globalno gospodarstvo, stoga bi proizvođači sirove nafte trebali razmisliti o povećanju svoje proizvodnje, kazao je u srijedu glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju (IEA).

"Trenutne visoke cijene nafte mogle bi ugušiti gospodarski oporavak u mnogim zemljama. Nadam se da visoke cijene nafte ne usporavaju kineski gospodarski rast te da ne stvaraju negativni efekt koji će utjecati na globalni oporavak", rekao je Fatih Birol na jednom skupu u Singapuru.

Cijena sirove nafte skočila je na 100 dolara po barelu u odnosu na 75 dolara zabilježenih u listopadu uslijed znakova da će američko gospodarstvo vjerojatno izbjeći recesiju. Većina ekonomista očekuje da će globalni gospodarski rast iduće godine usporiti budući da europska dužnička kriza prijeti izbijanjem recesije u Europi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) održat će danas sastanak u Beču na kojem će odlučivati hoće li promijeniti proizvodne kvote. Birol je predložio proizvođačima sirove nafte udruženima u taj naftni kartel da povećaju svoju proizvodnju zbog veće potražnje u zemljama u razvoju i pada zaliha u bogatim zemljama.

"Siguran sam da OPEC zna puno bolje od mene što treba učiniti", odgovorio je Birol na pitanje treba li OPEC povećati proizvodnju. "No, budući da su cijene nafte još visoke i da negativno utječu na oporavak globalnog gospodarstva, nadam se da će zemlje proizvođači energenata uzeti to u obzir i u skladu s tim donijeti odluku".

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙