FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište pod pritiskom najava nove recesije

Autor: neba
ZAGREB, 14. prosinca 2011. (Hina) - Nakon najava nove recesije u domaćem gospodarstvu iduće godine i loših signala sa svjetskih tržišta, ulagači na Zagrebačkoj burzi nemaju razloga za veću aktivnost, pa bi Crobexi i danas, treći dan zaredom, mogli biti pod pritiskom.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,29 posto, na 1.756 bodova, najnižu razinu od kraja studenoga, dok se Crobex10 spustio 0,1 posto, na 980 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,57 milijuna kuna, što je oko milijun kuna manje nego prethodnoga dana.

„Uz postojeće fundamentalne pokazatelje i najave recesije u idućoj godini, domaća gospodarska situacija posve sigurno nije dobra. No, nije ni toliko loša da bi tržište trebalo pasti na cjenovne razine iz 2008. godine. To je i razlog zbog čega je domaće tržište u dugotrajnoj stagnaciji“, ističe Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva u Centar banci.

Kako dodaje, Crobexi se kreću u rasponu od plus/minus pet posto u gotovo horizontalnom cjenovnom kanalu već mjesecima.

Po najnovijoj prognozi Svjetske banke, Hrvatsku iduće godine očekuje pad BDP-a za 1 posto i nastavak zaduživanja države. U takvim uvjetima bit će vrlo teško smanjiti fiskalni deficit za jedan posto, zbog čega će država nastaviti povećavati javni dug do granice od 60 posto BDP-a, upozorila je Sanja Madžarević Šujster, viša ekonomistica u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj.

Analitičari Grupe UniCredit u najnovijim kvartalnim makroekonomskim prognozama korigirali su, pak, svoju prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini s 0,2 na 0 posto, a za 2012. godinu prognoziraju pad gospodarske aktivnosti od 0,5 posto.

Ni sa svjetskih tržišta ne stižu ohrabrujuće vijesti. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom, nakon što je američka središnja banka upozorila da bi nestabilnost financijskih tržišta mogla naštetiti američkom gospodarstvu, a unatoč tome nije najavila nove poticajne mjere.

Dow Jones indeks oslabio je 0,55 posto, dok je S&P 500 pao 0,87, a Nasdaq indeks 1,26 posto.

Čelnici američke središnje banke poručili su da gospodarstvo SAD-a umjereno raste, unatoč usporavanju globalnog rasta, no recesija u Europi i nestabilnost na financijskim tržištima mogli bi mu u idućem razdoblju naštetiti.

Fed je ostavio vrata otvorena za nove poticajne mjere, no ostali su razočarani ulagači koji su se nadali jasnijim signalima podrške.

Zbog toga su i na azijskim te europskim burzama cijene dionica jutros pale.

„Očito je da Fed neće zasad dodatno kvantitativno popuštati monetarnu politiku, a kako je eurozona i nadalje u previranjima zbog dužničke krize, na svjetskim burzama nema razloga za optimizam. Najvažniji indeksi, iako volatilni, kreću se u okviru svojih cjenovnih kanala“, ističe Vorkapić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙