FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska pučka stranka (SLS) odbila Jankovića

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. prosinca 2011.(Hina) - Kandidat za mandatara nove slovenske vlade Zoran Janković u ponedjeljak se sastao s predsjednikom Slovenske pučke stranke (SLS) Radovanom Žerjavom i ponudio mu ulazak u svoju buduću vladu, ali do dogovora nije došlo.

"Ostajemo pri odluci da ne idemo u Jankovićevu vladu, bit ćemo konstruktivna oporba", rekao je Žerjav nakon jednosatnog razgovora s Jankovićem. Dodao je da o tome odluku mora donijeti glavno tijelo stranke, ali da bi ulazak u koaliciju koju nastoji oformiti Janković bio u suprotnosti s voljom birača jer su pred izbore najavljivali ulazak u koaliciju desnog centra koju bi vodio Janez Janša. Uz to, SLS se protivi podizanju PDV-a, što zbog povećanja proračunskih prihoda države najavljuje Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija.

Jankoviću preostaje novi krug razgovora sa stranačkim liderima zastupljenim u novom parlamentu, kako bi konture njegove koalicije mogle biti jasnije pred konstitutivno zasjedanje novog parlamenta za nešto više od dva tjedna.

Osim predsjedniku SLS-a Žerjavu, Janković je u pokušaju da stvori "široku koaliciju" do sada koalicijsku suradnju u budućoj vladi ponudio i predsjedniku Socijalnih demokrata (SD) Borutu Pahoru, predsjedniku Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlu Erjavcu, predsjedniku Građanske liste Gregoru Virantu i predsjednici stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmili Novak. Većeg napretka u razgovorima do sada, osim kod DESUS-a, nije bilo, zbog taktiziranja stranaka koje razmišljaju o ulasku u vladu, dok neke poput NSI-a i SLS-a nešto odlučnije zagovaraju ostanak u oporbi.

Jedini politički lider s kojim Janković još nije razgovarao o suradnji je Janez Janša, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja je na prijevremenim izborima prije osam dana u parlamentu osvojila samo dva mandata manje od Jankovićeve.

Iako to za sada, zbog otvorenog animoziteta koje su međusobno tijekom kampanje iskazivali Janković i Janša, izgleda nemoguće, pojavila su se i mišljenja o potrebi formiranja "vlade nacionalnog spasa" i koaliciji u kojoj bi surađivale Jankovićeva i Janšina stranka. Već samo Jankovićevih 28 i Janšinih 26 zastupničkih mandata u novom parlamentu koji broji 90 zastupnika osiguralo bi novoj vladi lagodnu natpolovičnu većinu, a uključivanjem još neke od manjih stranaka dobila bi i dvotrećinsku ustavnu većinu potrebnu za neke promjene izbornog zakona i zakona o referendumu.

Iako je sve još u okvirima znanstvene fantastike, neki su slovenski kolumnisti za takvi vladinu osovinu već našli i naziv "Janšević", skovan iz prezimena dvojice političkih lidera kojima su slovenski birači dali najviše glasova, a po uzoru na kovanicu Merkozy kojom se aludira na usklađeno lidersko djelovanje njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Sarkozyja u Europskoj uniji.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙