FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: U novom parlamentu Jankoviću dva mandata više od Janše

Autor: brad
LJUBLJANA, 4. prosinca 2011. (Hina) - Slovensko državno izborno povjerenstvo objavilo je u nedjelju kasno navečer neslužbene privremene rezultate prvih prijevremenih izbora, prema kojima je najviše mandata u novom sastavu parlamenta osvojila stranka Pozitivna Slovenija koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji će tako vjerojatno dobiti mandat za sastav nove vlade.

Na izborima je sudjelovalo 1.103.000 od upisanih 1.709.000 birača, a rezultat nakon 99,48 posto prebrojanih glasačkih listića je sljedeći: Pozitivna Slovenija Zorana Jnakovića - 28,53 posto glasova i 28 zastupničkih mandata, Slovenska demokratska stranka (SDS) Janez Janše - 25,24 posto glasova i 26 mandata, Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora - 10,50 posto i 10 mandata, Građanska lista Gregora Viranta - 8,42 posto i 8 mandata, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) - 6,97 posto glasova i 6 mandata, Slovenska pučka stranka (SLS) Radovana Žerjava - 6,90 posto glasova i 6 mandata, Kršćanska narodna stranka Nova Slovenija Ljudmile Novak - 4, 80 posto i 4 mandata. Dva mandata pripadaju po ustavu na osnovi izbora u posebnim izbornim jedinicama madžarskoj i talijanskoj manjini.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković izjavio je večeras u novinarskom centru u Ljubljani novinarima da je prerano za izjave o koalicijama koje će dovesti do formiranja nove vlade te dodao da će mandatara parlamentu predložiti predsjednik države Danilo Tuerk koji je "odličan predsjednik i u kojega imam puno povjerenje". Janković je ponovio da smatra kako su izbori pokazali da slovenski birači žele "novu, gospodarski uspješnu državu", ali i državu u kojoj će biti prisutna socijalna solidarnost.

"Mislim da može nastati novi lijevi centar", rekao je Janković, ne isključujući mogućnost da se u vladi nađe i stranka odlazećeg premijera Boruta Pahora koji do izbora nove vlade nastavlja obavljati tekuće poslove.

Iako je predsjednik SDS-a Janez Janša u izjavi čestitao izbornom pobjedniku, te rekao da je njegova stranka od izbora očekivala više, ali nije pred izbore davala nerealna obećanja, Janković ju je ocijenio neiskrenom zbog Janšine ocjene da će Janković teško formirati stabilnu vladu u vrijeme izazova koje donosi kriza i da nisu isključeni novi prijevremeni izbori.

"Govoriti danas o prijevremenim izborima, kad su birači rekli svoje, to je smiješno", rekao je Janković novinarima, rekavši da ostaje na konstataciji za vrijeme izborne kampanje da neće koalirati s Janšinom strankom jer on "jedno govori a drugo radi".

S Jankovićem se u press-centru neslužbeno sastao i čestitao mu i predsjednik SD-a i aktualni premijer Borut Pahor. Prije toga, Pahor nije isključio da njegova stranka uđe u koaliciju koju treba formirati Janković. Pahor je rekao da su rezultati koje je postigla njegova stranka mnogo bolji od onih koji su se najavljivali na početku kampanje te da stranka s tim rezultatom dobila "izuzetnu odgovornost".

Pahor je dodao da će o sastavu nove vlade očito odlučivati Janković, ali da su njegovi socijaldemokrati u proteklom razdoblju gubili popularnost jer su vodili vladu koja je ustrajala na neomiljenim, ali potrebnim reformama. Zato će Pahorova odluka o mogućem sudjelovanju u novoj vladi ovisiti o njenoj reformskoj politici.

"Novi politički zemljovid Slovenije nakon izbora govori da ljudi očekuju kako će mjere koje će se morati poduzeti biti blaže od onih koje je predlagala moja vlada, ali ta očekivanja nisu realna", rekao je Pahor novinarima.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙