FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje na početku tjedna

Autor: neba
ZAGREB, 12. prosinca 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje mirno trgovanje, jer investitorima nedostaju smjernice iz domaćeg gospodarstva, a i sa svjetskih burzi stižu nejasni signali.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 1 porast, a 1 pad.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,67 posto, na 1.787 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,63 posto, na 999 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je skromnih 42,7 milijuna kuna, što je oko 22,5 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

„I dok je početak prošloga tjedna donio rast Crobexa zbog pozitivne reakcije investitora na ishod parlamentarnih izbora te dobrih vijesti koje su dolazile s najvažnijih svjetskih tržišta, drugi dio tjedna protekao je u letargičnom raspoloženju, uz pad cijena dionica. Još nema konkretnih smjernica nove vlade, a ni na svjetskim tržištima još nije jasno koji će trend prevladati, pa su se investitori ipak odlučili na prodaju dionica“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Na svjetskim tržištima prošloga tjedna vladala je velika nesigurnost dok se čekao summit Europske unije. Zahvaljujući dogovoru 26 od 27 članica Europske unije o jačanju fiskalne discipline, što bi trebalo pomoći rješavanju dužničke krize eurozone, prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 1,4 posto, na 12.184 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 1.255 bodova, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 2.646 bodova.

Na većini europskih burzi prošloga su tjedna, pak, cijene dionica oslabile. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,4, a frankfurtski DAX 1,5 posto. No, pariški CAC ojačao je 0,2 posto.

Premda ishod sastanka na vrhu EU-a nije oduševio ulagače, nije ih ni razočarao. Međutim, mjere štednje koje slijede kako bi se smanjili proračunski deficiti mogle bi izazvati usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Zbog toga sve veći broj kompanija smanjuje procjene budućih poslovnih rezultata, pa i analitičari smanjuju svoje procjene za četvrto tromjesečje.

Tako se sada procjenjuje da će prosječan rast dobiti 500 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, u posljednjem ovogodišnjem kvartalu iznositi 10,1 posto, dok su u anketi, provedenoj u listopadu, analitičari očekivali rast od 15 posto.

Jutros su porasle cijene dionica na azijskim burzama, no europski terminski indeksi najavljuju 'hlađenje' burzi u Europi i neizvjesno trgovanje.

„Ovoga tjedna na domaćem tržištu ponovno možemo očekivati mirno trgovanje, uz nešto veći fokus investitora na dionice građevinskog sektora. Državni zavod za statistiku objavit će ovoga tjedna indeks građevinskih radova za rujan te izdana odobrenja za građenje za listopad. Danas, pak, očekujem stagnaciju Crobexa“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙