FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HKUD-u "Vladimir Nazor" iz Sombora uručeno hrvatsko priznanje

Autor: djan
SOMBOR, 10. prosinca 2011. (Hina) - Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu "Vladimir Nazor" iz Sombora u subotu navečer uručena je "Povelja Republike Hrvatske", koju im je dodijelio predsjednik RH Ivo Josipović.

Ovo vrijedno državno priznanje dodijeljeno je i Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu "Matija Gubec" iz Tavankuta, ali datum uručenja još nije određen.

U ime predsjednika RH priznanje je hrvatskoj udruzi iz Sombora predala generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg.

"Ovo je prvi puta da Povelju dobiva jedna hrvatska udruga iz Vojvodine, odnosno Srbije. 'Vladimir Nazor' je svojim ustrajnim 75-godišnjim radom na planu njegovanja i razvijanja tradicije Hrvata u Somboru i okolici dokazao da je zaslužuje", rekla je ona na svečanosti upriličenoj u povodu 75 godina rada i djelovanja "Vladimira Nazora" u Somboru.

Zahvaljujući na priznanju, predsjednik udruge Mata Matarić je istaknuo kako će ona "i dalje nastojati ispunjavati ono na što ova Povelja obvezuje, a to je očuvanje nacionalnoga identiteta na ovim prostorima".

Inicijativu za dodjelu priznanja dvjema hrvatskim udrugama kulture u Vojvodini pokrenuli su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Generalni konzulat RH u Subotici.

"Smatrajući i više nego potrebnom činjenicu da Republika Hrvatska nagrađuje i one Hrvate koji žive i rade izvan njezinih granica, naše dvije institucije pokrenule su inicijativu za dodjeljivanje ovoga prestižnog priznanja za dvije hrvatske kulturne udruge iz Vojvodine, čiji su doprinosi na području kulture Hrvata u Vojvodini teško mjerljivi", stoji u priopćenju javnosti Zavoda i Generalnoga konzulata.

Zato je predsjednik RH Ivo Josipović odlučio dodijeliti "Povelju Republike Hrvatske" Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu "Vladimir Nazor" iz Sombora, koje ove godine slavi 75. godišnjicu osnutka, te Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu "Matija Gubec" iz Tavankuta, koje ove godine slavi 65 godina postojanja.

(Hina) xjsta ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙